Álex Climent: vol sobre l’aigua amb destinació París

Del tatami, a l’aigua. Del judo, a la vela. Però no per a navegar amb placidesa, sinó per a experimentar una sensació de vertigen. Per a competir amb un alt component de risc. Perquè Álex Climent Hernández (València, 33 anys) no es llança a la mar per a relaxar-se, per a evadir-se, sinó per a sentir l’adrenalina de la classe formula kite. “A mi m’encanta la velocitat. Aquesta modalitat és la més ràpida de totes les que existeixen. La gaudisc molt” explica el nou regatista del Projecte FER, l’opció més sòlida perquè la vela de la Comunitat Valenciana estiga representada en la pròxima cita olímpica.

La formula kite s’estrenarà com a olímpica en els Jocs de París 2024. “Aquest és, sens dubte, el nostre gran objectiu, el nostre horitzó final. Fa molts anys, vaig intentar arribar a uns Jocs amb el judo, però no sols no vaig poder; a més, vaig patir tot tipus de lesions. Fins que, als 16 anys, i gràcies a un familiar, vaig descobrir la vela i el kitesurf, una especialitat que consisteix a navegar amb la força del vent a partir d’una cometa i amb un hydrofoil, una xicoteta taula als peus. El kitesurf ofereix diverses modalitats. He practicat i competit en totes elles. Primer, el freestyle; després, la formula race. Però porte ja centrat en la formula kite des de fa 9 anys. El format de competició és molt espectacular. Hi ha un circuit delimitat per dues boies: una col·locada en contra del vent; una altra, a favor. Podem arribar a aconseguir velocitats de quasi 80 km per hora. Tota la flota, tots els participants eixim alhora. Pot haver-hi contacte entre nosaltres. A vegades, s’embullen les cometes i pot haver-hi algun contratemps. Cal anar amb compte. Jo, de fet, he patit lesions de turmell, genolls, muscles, costelles…”, assenyala Climent.

L’esportista FER sol entrenar-se en diferents enclavaments. “Em solc exercitar en la Patacona, en Pinedo i en el Mareny Blau. València ofereix unes condicions ideals per a la pràctica del kitesurf i, en concret, de la formula kite. Encara que m’apassiona el que faig, a vegades, peque de massa vehement i agressiu. Hauria de ser més fred, encara que, la veritat, no sempre és fàcil ser calculador en ple frenesí, en el fragor de la batalla. Solc rendir millor amb poc vent, però estic tractant de millorar amb condicions més dures per a ser el més versàtil i competitiu possible”, comenta Climent.

Respecte a les seues opcions olímpiques, Climent és conscient que és el regatista espanyol amb més possibilitats per a competir en la formula kite de París 2024. “Actualment, forme part de l’equip olímpic de cara als pròxims Jocs. No soc alié a aquesta realitat, però el bitllet està molt car. Només seran 20 els països presents a París. Ens ho jugarem pràcticament tot en el Campionat del Món del pròxim any, de 2023. Aqueix és l’esdeveniment clau. A més, tampoc em puc relaxar. A Espanya, tinc competència. I, feliçment, quasi tota ella està concentrada en la Comunitat Valenciana, amb Kiko Peiró, amb Sebastián Ducos o amb Jacobo Espí”, assenyala Climent, qui, durant aquest curs 2022, ja ha afrontat dos grans tornejos. A principis d’abril, el Trofeu Princesa Sofía de Mallorca, del total de 76 regatistas, va ocupar la 21a plaça en la classificació general. A més, va ser el millor dels 12 espanyols presents en l’esdeveniment. Mentrestant, fa pocs dies, en la Copa del Món de Hyeres, França, el regatista valencià va concloure en el 26é lloc i va ser el millor dels quatre espanyols que van competir en aigües franceses. “En tots dos casos, esperava una mica més”, comenta Álex

Gràcies a l’esport, Climent ha navegat en països tan llunyans i, al temps, tan exòtics com la Xina, Emirats Àrabs, Turquia, el Brasil, Colòmbia, Austràlia o Mèxic. “En el fons, em considere un privilegiat. L’esport i la vela m’han donat l’oportunitat de conéixer molts països, moltes cultures, molts idiomes. De tots els destins, em va impactar especialment Austràlia. La zona de competició estava plena de taurons. La veritat és que em vaig espantar bastant”, recorda Álex Climent, qui, fins fa poc, gestionada una empresa familiar. “Ho he hagut de deixar perquè la dedicació a la vela ja és completa. De fet, en 2022, encara em queden per afrontar una Copa del Món a Holanda, a principis de juny, el Campionat d’Europa a Grècia, a la fi de setembre, i el Campionat del Món a Itàlia, a l’octubre. Tot siga per complir el meu somni”. París li espera.