Braçades mundials a Glasgow

 

Per molt que passen els anys, per moltes grans competicions que s’hagen disputat, per moltes experiències vixcudes, per molt que la pell ja estiga curtida de tants desafiaments baix de l’aigua, el magnetisme I l’encant d’un Campionat del Món generen una sensació molt especial.

Cap esportista, ja siga veterà o novell, escapa a les emocions pròpies de tot un Mundial. Tampoc els tres tenors de la natació paralímpica valenciana. Entre Ricardo Ten, David Levecq i José Antonio Marí sumen la gens menyspreable quantitat de tretze certàmens mundials. Estos dies van a incorporar una nova fita als seus extensos historials esportius. I ho fan amb l’entusiasme del primer dia. Encara que per a passió i il.lusió, les de Ariadna Edo, la jove nadadora castellonenca que debuta en un Campionat del Món. Els quatre es troben ja a Glasgow. És el particular pòquer del Projecte FER en la gran cita internacional de la natació paralímpica en 2015.

El més veterà dels 4 és Ricardo Ten. A punt de cumplir els 40 anys (ho farà en agost), el nadador valencià es capbussa en el seu seté Campionat del Món. El seu palmarés és enlluernador. Fins la data, en els sis Mundials disputats, ha aconseguit un total de 10 medalles individuals (3 ors, 2 plates i 5 bronzes) L’ultima la va obtindre en Montreal 2013, una plata en els 100m braça SB4. En la piscina escocesa, competirà en tres proves: els 50 esquena i 50 papallona S5, i els 100m braça SB4. “Seguixc mantenint una alta motivació i les màximas ganes de competir. Per a esta edició, el meu principal objectiu passa per pujar al podi en els 100 braça”, apunta el longeu nadador valencià.

També tres proves afrontarà David Levecq en la piscina de Glasgow: els 50 i 100m lliures, i els 100m papallona categoria S10. Prop dels 31 anys, el nadador naixcut a França, pero afincat en Burjassot des dels 3 anys, ha pres part ja en 4 Mundials. El seu botí és també apreciable: ha abastat 8 metalls, dels quals 3 (dos plates i un bronze) van arribar en el Campionat de 2013 en Montreal. Per a esta edició d’enguany, “el meu objectiu és pujar al podi en els 100 papallona i ser finalista en les altres dos proves”, comenta David.

Els dubtes de José Antonio, la il.lusió d’Ariadna

Qui estarà en Glasgow, però amb molts més dubtes que certeses és José Antonio Marí. La lumbalgia que patix des de principi del mes de març el condiciona física i mentalment. Tant, que ha canviat l’objectiu que s’havia marcat a principi de temporada: “He passat de voler ser de nou campió del món a contentar-me amb fer un paper digne a Glasgow”, comenta, resignat, un José Antonio que ja ha participat en 3 Mundials amb anterioritat i ha aconseguit 4 medalles individuals. A pesar de la seua dolencia en l’esquena, el valencià nadarà els 50, 100 i 400m lliures S9.

De la lleugera tristesa de José Antonio Marí, al vigor i entusiame d’Ariadna Edo, que afronta el seu primer Campionat del Món. “He estat prou tranquila durant les setmanes prèvies, però ara que ja està ací, me poden els nervis”, comenta la il.luionada nadadora castellonenca. De les tres proves que afrontarà, les 3 d ela categoria S13, les seues principals esperances estan centrades en els 400m lliures, especialitat en la qual ostenta la quarta millor marca de totes les participants. Per a tots ells, han arribat les braçades més importants de l’any.