Nous reptes, noves destinacions

La pràctica esportiva es sinònim d’activitat. De moviment. En el més ample sentit de la paraula. Moviment en els entrenaments, en les competicions, en els viatges per a afrontar els tornejos i fins i tot en els canvis de residencia. Durant els últims mesos, principalment en la transició entre temporades que acostuma a representar l’estiu, molts esportistes del Projecte FER han optat per abandonar els llocs en els quals han vixcut en els últims temps, ja foren natals o eventuals, per a trasladar-se a altres enclavaments, a altres ciutats. Les raons son diverses. Les més habituals, l’elecció d’un entorn que reunixca millors condicions per al desenrotllament diari de la seua especialitat i per a enriquir-se com a deportista de cara al futur.

El més habitual és que el viatge siga d’anada. El normal és que un esportiste abandone la seua ciutat natal i familia per a instal.lar-se en una destinació situada fora de la Comunitat Valenciana. Justament el trajecte contrari ha protagonitzat David Levecq. Després de 5 anys d’estada en Barcelona, en el CAR de Sant Cugat, el gran nadador paralímpic valencià torna a València. A banda d’un component personal i familiar, David explica que necessitava “un canvi i noves motivacions per a preparar els Jocs de Rio 2016”. Parlant de natació adaptada, la jove esportista Ariadna Edo va deixar darrere Castelló, la ciutat de tota la seua vida, per a desplaçar-se al Centre d’Alt Rendiment Joaquín Blume de Madrid. Després de la seua irrupció en el passat Campionat del Món, en el qual va aconseguir una medalla de bronze, la prometedora nadadora castellonenca s’ha allotjat en esta prestigiosa instal.lació madrilenya “per a incrementar el nivel dels meus entrenaments, per a abastar la desitjada mínima paralímpica de Rio i per a compagiar millor l’esport i la preparació de la selectivitat”.

2

Altres esportistes FER de la Comunitat Valenciana també han cobert el camí més normal, el d’abandonar sa casa de sempre per a buscar nous horitzons. Nacionals i internacionals. Per exemple, l’atleta Eugenio Teodoro ha deixat la seua familia en Torrent per a desplaçar-se fins a Sòria. El campió d’Espanya de salt d’alçada en categoria juvenil ha trobat en la ciutat castellana “un gran equip d’entrenament en el qual estic molt a gust. He pres una gran decisió. Espere que es plasme en les resultats del pròxim any, quan m’estrene com a junior”, apunta Eugenio. Altre jove esportista en emigrar ha sigut l’haltera Tomás Ruiz. El campió nacional sub 17 i medalla de bronze junior ha canviat Alzira per les Canàries, per Tenerife, “per a progresar més i millor, i per a afrontar 2016 en el qual aspire a ser campió d’Espanya junior i participar en l’Europeu junior”. També hi ha un exemple de canvi d’aires internacional. El personifica el nadador Pedro Terrés, qui es troba en Florida, Estats Units, des de fa poques setmanes.

I hi ha més exemples. Raúl Martínez ha seguir els passes del també taekwondista Daniel Ros i ha viatjat des del seu Elx natal fins a Madrid. L’ilicità apurarà en els proper mesos  les opcions de classificar-se per als Jocs de Rio. I també existixen els casos d’esportistes que ja havien deixat fa un temps la Comunitat Valenciana i han tornat a canviar de localització. En esta situació s’engloben Adrián Valero i Irene Garí. El primer, lluitador de grecorromana, s’ha desplaçat des de Múrcia fins a Mallorca, “on busque l’oportunitat d’aprendre dels millors lluitadors que ha habut en Espanya”. Per a 2016, l’esportista de Sagunt aspira “a guanyar el Nacional junior per a arribar a competicions internacionals. Per últim, la jugadora de bàsquet Irene Garí continua jugant en la lliga universitària dels Estats Units, però ha passat d’un extrem a un altre. De l’Oest, Texas, a l’Est, Georgia. Es temps de canvis. Tot siga per millorar.