Com afecta el coronavirus els esportistes FER: hui, Ana Pérez Box i Polina Berezina

Quins efectes té la crisi del coronavirus en alguns dels esportistes més destacats del Projecte FER? Hui és el torn per a la judoka Ana Pérez Box i per a la gimnasta Polina Berezina. Les dos tenen una característica en comú. S’exercitaven a València. És a dir, no s’han vist obligades a abandonar Madrid o qualsevol altre enclavament del territori nacional de manera sobtada. Amb tot, en el cas d’Ana Pérez, sí que hi ha hagut un canvi d’ubicació. L’esportista alacantina s’entrenava cada dia en el Centre Especialitzat d’Alt Rendiment (CEAR) de Benimaclet; “però clar, en tancar la instal·lació fa pocs dies, m’he desplaçat al meu Alacant natal per a passar el període de quarantena a casa i amb la família”, comenta la judoka FER, que afig: “Entrene tots els dies dos vegades; sobretot, amb sessions de cardio. Tota esta situació ens afecta i ens perjudica, però cal intentar portar-la de la millor manera possible i minimitzar els danys en la mesura de les nostres possibilitats”, assenyala l’alacantina.

Des que va arrancar l’any 2020, Ana Pérez Box (categoria de menys de 52 kg) havia disputat dos competicions. No havia pogut brillar en cap dels dos esdeveniments, ni en el Gran Eslam de París ni en el Gran Eslam de Dusseldorf. Tot i això, la classificació per als Jocs Olímpics estava, i està, molt encaminada. No assegurada, però sí molt encarrilada. A partir d’ara, s’obri un escenari de total incertesa. La Federació Internacional ha suspés els set tornejos previstos durant els mesos de març, abril i maig, entre els quals figura el Campionat d’Europa, programat per a principis de maig a Praga. En conseqüència, en teoria, la competició s’hauria de reprendre al juny, mes en què es disputarien els dos esdeveniments (el Gran Premi de Budapest i el de Hohhot, a la Xina) previs als Jocs de Tòquio. No obstant això, tota esta programació s’ha convertit en lletra morta. “Fa un mes, pensava que era impossible la cancel·lació o l’ajornament de Tòquio 2020. Ara, el que veig impossible és que es puguen celebrar en les dates previstes. Tot este procés classificatori, no solament en el judo, és irreal. Els espanyols estarem parats, com a mínim, un mes. A més, cal afegir els dubtes sobre l’evolució de la pandèmia. Tòquio és impossible l’any 2020”, comenta Ana Pérez.

La segona protagonista de l’episodi de hui és Polina Berezina. La gimnasta alacantina reconeix sentir-se “molt trista i frustrada”. Després del salt de qualitat experimentat durant l’any passat, l’esportista d’origen rus, però establida, des de molt menuda, a Guardamar del Segura, va prendre una cert avantatge sobre la resta i es va convertir en el principal actiu de la rítmica espanyola en la carrera olímpica cap a Tòquio. El cas és que, per unes raons o unes altres, Polina encara no ha pogut competir enguany. Al febrer, es va perdre dos Grans Premis. El de Moscou, per malaltia. El d’Estònia, per prudència i per evitar els primers riscos del coronavirus (així ho va decidir la Federació Valenciana). Ja al març, en plena extensió de la pandèmia, ni ha estat en el Gran Premi de Marbella ni en el Gran Premi de Kíev. “És una autèntica pena, però ho entenc. El que està passant és molt preocupant i totes les mesures que s’adopten en són poques. Mentre dure tota esta situació, i amb el nostre lloc habitual d’entrenament (el Colonial Sport d’Alfafar) tancat, haurem de mantindre’ns en forma el millor que puguem. Toca reinventar-nos i fer volar la imaginació. Entrenarem a casa per a arribar tan bé com siga possible quan tot torne a la normalitat, però les nostres condicions són insostenibles”, indica Polina.

No obstant això, per a la gimnasta FER, el moment culminant arribava durant el mes d’abril, període que albergava, de manera consecutiva, la celebració de les quatre Copes del Món classificatòries per als Jocs Olímpics de Tòquio. Per este ordre cronològic: Pesaro, Sofia, Uzbekistan i Bakú. Tot s’ha cancel·lat. Cal recordar que estes Copes del Món facilitaven tres bitllets olímpics i que el Campionat d’Europa (21-24 de maig a Ucraïna), també suspés, proporcionava un quart passaport. Abans del virtual ajornament dels Jocs de Tòquio, podria haver-se donat la paradoxa que, com que no es poden dur a terme cap d’estos 5 esdeveniments, s’haguera recorregut al Campionat del Món de 2019 per a adjudicar les quatre places per a Tòquio. En este cas, Polina hauria sigut una de les classificades per als Joc.  “Sincerament, no sé que podrà passar. Igual que fa 3 setmanes no podíem pensar en l’actual escenari, ara és impossible predir què ocorrerà. Només cal esperar que, amb les mesures que s’estan prenent, la situació millore. I més endavant, que puga complir el meu somni de ser olímpica. Siga per la via que siga, i siga quan siga”, conclou la gimnasta FER.