Com afecta el coronavirus els esportistes FER: hui, Raúl Martínez i Lola Riera

En el repàs de com estan vivint alguns components de l’equip FER la pandèmia del coronavirus, hui és el moment d’ocupar-nos de Raúl Martínez i Lola Riera, dos dels esportistes que, en condicions normals, haurien de competir en els Jocs Olímpics del pròxim estiu. Els dos han hagut d’abandonar el Centre d’Alt Rendiment de Madrid, tancat des del dilluns 9 de març. Per a Raúl, l’any 2020 prometia ser històric, especial, quasi irrepetible. “I en efecte, ho és, però mai hauria imaginat que per culpa d’un virus”, assenyala Raúl. El taekwondista FER no s’ha refugiat en el seu Elx natal, sinó que s’ha traslladat a la Costa Brava, a un apartament de la seua esposa, també taekwondista. “La meua parella m’ajuda en els entrenaments. Al matí, faig dos hores de preparació física; a la vesprada, ella em subjecta alguns objectes per a fer un treball més específic del meu esport. I tot, per descomptat, dins de casa. Ací, a la Costa Brava, també estan tots els gimnasos tancats”, apunta Raúl.

L’esportista il·licità no competix des del passat 6 de desembre. Un dia després, el dissabte 7, Raúl Martínez s’assegurava la seua classificació per als Jocs de Tòquio 2020 després del màgic i miraculós desenllaç esdevingut en el Màster de Moscou. El taekwondista FER havia previst reaparéixer en l’Open Internacional d’Espanya, certamen programat a Alacant el cap de setmana del 20-21 de març. I, per descomptat, sí que preveia participar en el Campionat d’Europa, el gran esdeveniment internacional abans de la cita olímpica i que, en principi, s’ha de disputar a Croàcia durant la segona setmana de maig. En tot cas, “ara mateix, sóc incapaç de pronosticar què pot passar i quan tornaré a un tapís”, apunta l’esportista FER. Respecte al futur dels Jocs Olímpics (celebració en les dates previstes, ajornament o cancel·lació), Raúl només té un desig. “Jo vull que se celebren, per favor. Tant de bo siga este estiu; si no, d’ací a uns mesos; i si no, d’ací a uns anys. Amb el que m’ha costat classificar-me i amb la il·lusió que tinc, seria molt trist no disfrutar dels Jocs. Però en este moment, tal com estan les coses, celebrar els jocs seria quasi una bogeria”, assenyala el taekwondista FER.

També a Madrid estava Lola Riera, jugadora de la selecció espanyola d’hoquei herba. “D’un dia per a un altre, ens van comunicar que havíem d’abandonar la residència. Des del dilluns 9 de març, estic ma casa, a València. I estic respectant al màxim les normes de confinament i quarantena que s’han decretat. És moment de ser prudents”, explica l’esportista valenciana. Lola intenta mantindre la forma “amb un poc de material que he pogut aconseguir. A més, els nostres preparadors físics ens han comunicat una sèrie d’instruccions per a intentar minimitzar el perjudici. No obstant això, per a nosaltres, és un trastorn molt seriós. Estàvem en plena lliga. Ara, ens enfrontem a una parada molt brusca. Sense hoquei, sense partits, sense gimnàs, el perjudici és gran”, comenta Lola.

A punt de graduar-se en Medicina, Lola Riera té un missatge de record i reconeixement “a l’esforç que estan fent els nostres sanitaris. Finalment, l’esportista FER no sap quina mesura cal prendre respecte als Jocs Olímpics. “Estem davant d’un escenari diabòlic i davant d’una decisió molt complicada. Es cancel·laran molts tornejos classificatoris o puntuables per a Tòquio; per no parlar que les preparacions de moltíssims esportistes quedaran condicionades. No tinc ni la més mínima intuïció del que pot determinar el Comité Olímpic Internacional. Però ara, este assumpte em sembla secundari. El més peremptori és combatre i reduir els efectes de la covid-19”, assenyala Riera.