Com afecta el coronavirus els esportistes FER: hui, Ricardo Ten i Héctor Catalá

La incògnita sobre la celebració dels Jocs Olímpics i Paralímpics de Tòquio es manté. I, pel que sembla, encara tardarà unes setmanes a buidar-se. En l’hipotètic cas que es disputaren el pròxim estiu, escenari cada vegada més improbable, hi ha dos noms en els quals l’esport valencià deposita moltes il·lusions. Les màximes il·lusions, més prompte. Els dos són adaptats. Un és el llegendari Ricardo Ten. El segon, el paratriatleta Héctor Catalá. I els dos protagonitzen hui el repàs a l’efecte de la crisi del coronavirus en alguns dels components més il·lustres del Projecte FER.

Per a Ricardo Ten els estralls de la, per desgràcia, cèlebre covid-19 s’han afegit a un contratemps patit fa unes setmanes. El longeu i incomparable esportista valencià ja havia reduït lleugerament la seua activitat i els entrenaments després de la dura caiguda patida a finals del passat mes de febrer a Sierra Nevada, on estava concentrat. L’accident li va ocasionar una lesió en el muscle dret, de la qual espera estar plenament recuperat a finals d’abril. No obstant això, s’imposa el confinament i la quarantena. “Afortunadament, els ciclistes podem suportar-ho relativament millor que altres esportistes. Encara que no puguem eixir a entrenar a l’exterior, tenim l’opció del corró i de la bici estàtica. Entre això, i una taula d’exercicis físics, anem passant les jornades”, comenta Ricardo.

El llorejat esportista valencià reconeix que els ànims estan una miqueta decaiguts. Sobretot, per la incertesa. “És una llàstima que un any tan bonic haja pres estos rumbs tan tristos. Mai ho havia viscut i mai ho hauria imaginat. I, sobretot, per descomptat, lament la raó d’este escenari”, assenyala el ciclista FER. Encara que Ricardo no tinga una bola de vidre ni puga predir el futur, sí que atresora la suficient experiència i els suficients galons per a preveure el que pot passar respecte als Jocs Olímpics i Paralímpics de Tòquio. “Cal ser prudents i esperar esdeveniments, però, ara mateix, no visualitze que se celebren quan estaven previstos. Això sí, si es complix esta intuïció, espere i desitge que no es cancel·len, sinó que es reubiquen en el calendari, ja siga a la fi del present any, ja siga 2021 o 2022”, aclarix Ten.

Per la seua part, el paratriatleta Héctor Catalá ha sigut un dels esportistes FER més afectats per la crisi del coronavirus. D’una banda, a finals de febrer, abans que la situació s’agreujara, Héctor, igual que Ricardo, també estava a Sierra Nevada. “En aquell moment, ja començaven a sorgir les primeres notícies. Entre que eren informacions centrades en el cas de la Xina, i entre que estar concentrat a Sierra Nevada et submergix en una espècie de bambolla, no li vaig donar massa importància. Realment, m’atropella tot este tsunami només arribar a Abu Dhabi, on es va cancel·lar la Sèrie Mundial que anava a disputar-se el dijous 5 de març. En un primer moment, vaig pensar que era una decisió exagerada, però, amb el pas dels dies, una vegada vaig arribar a Espanya i comprovant com transcorrien els fets, la vaig entendre”, rememora l’esportista de Serra.

Òbviament, com a paratriatleta, la preparació d’Héctor Catalá es veu seriosament condicionada. “Ni puc fer natació, perquè estan totes les piscines tancades, ni puc anar a gimnasos, ni puc fer els habituals entrenaments grupals en l’exterior. Per tant, toca reinventar-se. A més, sembla que esta situació de confinament es prolongarà més enllà dels 15 dies inicialment anunciats. És una emergència que ens ha superat a tots”, assenyala Héctor. Sobre la gran incògnita per a les pròximes setmanes, el futur dels Jocs de Tòquio, l’esportista FER considera que els comités internacionals “apuraran tot el que puguen i més fins a prendre una decisió definitiva. En gran manera, crec que dependrà de com estiga el panorama a finals d’abril. Si en eixe moment, tant de bo siga així, la situació ha millorat, tenint en compte que els Jocs no són fins a juliol, possiblement es puguen celebrar. Però és una simple intuïció”, conclou Héctor Catalá.