Com afecta el coronavirus els esportistes FER: hui, Roberto Sánchez i Quique Llopis

La crisi sanitària propiciada per la COVID-19 ha alterat molt seriosament el dia a dia de tots els esportistes. Amb independència que les seues modalitats estiguen en fase de major o menor intensitat, de major o menor activitat, de llançament o de desacceleració, totes les previsions i planificacions s’han esfonsat. Almenys, les dissenyades per al curt termini. Hui, ens ocupem de dos nous components del Projecte FER, el triatleta Roberto Sánchez Mantecón i l’atleta Enrique Llopis. Són dos dels grans actius FER de present i, sobretot, de futur. Els dos ens expliquen com viuen este període.

El mes de març sol acollir l’enlairament del triatló. Així també hauria d’haver ocorregut enguany. El nou curs s’inaugurava amb la primera Sèrie Mundial de 2020, la que esta previst que se celebrara a Abu Dhabi el divendres 6 de març. Esta era la prova amb la qual Roberto Sánchez Mantecón anava a donar el tret d’eixida a la temporada. “Dies abans de viatjar, ens va arribar la notícia de la cancel·lació. A partir d’aquell moment, vaig assistir preocupat i desolat a la suspensió, com fitxes de dominó, de tots els esdeveniments fixats per als mesos de març, abril i maig. Per tant, l’ordre del confinament em va agafar en el meu domicili d’Alacant”, assenyala l’esportista natural de Manises.

També a la Comunitat Valenciana (en concret, a Bellreguard) es trobava Enrique Llopis quan es va decretar l’estat d’alarma. La seua modalitat, l’atletisme, passar ara per una etapa de transició entre la conclusió de la pista coberta i l’inici de l’aire lliure. “Estic bastant impactat per tot el que passa. A més, s’ha desencadenat tot en qüestió de dos o tres setmanes. Als atletes no ens ha afectat de ple en les nostres competicions. Per sort, ha donat temps a acabar la temporada hivernal. M’agradaria equivocar-me, però crec que sí que ens afectarà molt quan arribe l’aire lliure, a partir de maig”, assenyala Llopis.

Roberto Sánchez Mantecón invertix gran part del seu temps treballant “amb el corró. A més, fa pocs dies, he aconseguit una cinta de córrer. És a dir, intente minimitzar els perjudicis en els segments de ciclisme i carrera a peu. Una altra història ben diferent és la natació. Amb unes gomes, me les arregle per a simular que estic nadant, però és un exercici precari i insuficient. Per als nadadors i els triatletes, el fet de no poder anar a una piscina o a la platja és un problema greu”, comenta Sánchez Mantecón. Per la seua part, Enrique Llopis comenta que, per sort, “tinc una terrassa en la qual puc exercitar-me amb un poc més d’espai. Faig multis, esquats, exercicis de skipping, estiraments… Afortunadament, no estem en temporada alta en atletisme”, comenta l’esportista de Bellreguard.

Per a Roberto Sánchez Mantecón, esta crisi i les seues conseqüències han sigut un colp “molt dur. A nivell global, per tot el que comporta en termes humans i econòmics. I a nivell personal, perquè em trobava en molt bona forma i amb moltes ganes de començar la temporada. En fi, la salut és el més important. Cal portar-ho amb la major enteresa i paciència possibles”, assenyala el triatleta de Manises. Per la seua part, Quique Llopis, que alberga opcions de ser olímpic, ha celebrat l’ajornament dels Jocs de Tòquio. “Els atletes, per exemple, a penes podrem competir a l’aire lliure i no tindríem opcions de classificar-nos. No sols és una qüestió de salut, que també. És una qüestió d’equitat i d’igualtat per a tots”, conclou Llopis.