La gimnástica i el taekwondo, grans protagonistes per a tancar octubre

Confirmacions, ressorgiments, evolucions, millores… Totes estes respostes dels esportistes del Projecte FER han tingut cabuda durant l’últim cap de setmana. Ja al principi, la nit de divendres, l’últim capítol esportiu del mes d’octubre oferia una gran notícia: la presència de Néstor Abad en la final de l’all around (la final del ‘concurs complet’) del Campionat del Món de gimnàstica artística a Doha. Tota una fita en la trajectòria de l’esportista d’Alcoi.

Després de les jornades de classificació de dijous i divendres (l’alacantí va competir el primer dia i va haver d’esperar a divendres per a confirmar la seua presència entre els elegits), Abad va ocupar una magnífica 12a plaça del total dels 115 competidors que van fer la rotació completa dels sis aparells. D’esta manera, l’esportista FER ratifica que és el millor gimnasta espanyol del moment i apuntala la seua espectacular temporada. L’esperada final entre els 24 millors del món se celebrarà este dimecres, 31 d’octubre. Tots tornaran a partir de zero i tornaran a enfrontar-se als sis exercicis. A més, per equips, el conjunt espanyol ocupava l’11a plaça dels 45 combinats participants. És a dir, ha superat un primer sedàs amb vista als Jocs de Tòquio. En el Mundial de 2019, els 12 millors dels 24 conjunts presents obtindran l’anhelat passaport olímpic.

L’èxit de Néstor Abad al principi es va convertir en tot un estímul per a altres esportistes FER que també compareixien en les últimes jornades. Per exemple, per a les dos taekwondistes que competien en l’Open de Sèrbia, esdeveniment que va oferir un doble premi. D’una banda, Blanca Palmer (menys de 53 kg) es va emportar la medalla d’or després de guanyar 4 combats. L’esportista de Gandia, que a poc a poc va recuperant la seua millor versió, no aconseguia pujar a un podi internacional des de fa quasi un any. Per la seua banda, Aida Martínez (més de 73 kg) va aconseguir la medalla de bronze després de ser víctima en les semifinals d’una controvertida decisió arbitral. L’esportista de l’Alcúdia ja va guanyar este mateix torneig l’any 2017. Les dos taekwondistes donen senyals de ressorgiment, de recuperació.

Encara en clau d’arts marcials (esta vegada, en el judo), ni Ana Pérez Box ni Isabel Puche van poder brillar en el prestigiós Gran Eslam d’Abu Dhabi. Ana va guanyar el primer encreuament. Ja en els quarts de final, va caure en la loteria del Golden Score (‘temps addicional’) davant una rival italiana que, a la fi, es va penjar la medalla d’or. No va poder refer-se en la repesca i, per tant, va acabar setena. Isabel Puche, per la seua part, va ser derrotada en el primer combat.

Mentrestant, la ciutat canadenca de Milton ha acollit la segona Copa del Món de la temporada de ciclisme en pista. L’esdeveniment, puntuable per a la carrera cap als Jocs Olímpics de Tòquio, comptava amb la presència de dos esportistes FER: Sebastián Mora i Alejandro Martínez Chorro. Sebastián no va poder pujar al podi en la carrera a l’americana (madison). Pràcticament, va calcar l’actuació firmada 7 dies abans a França. El castellonenc i el balear Albert Torres van acabar sisens. Se’ls estan resistint les medalles en les últimes compareixences. Per la seua part, Alejandro Martínez Chorro i els dos companys del conjunt espanyol de velocitat per equips es van quedar més prop que mai de la final. Competien 15 tridents, corresponents a 15 països. A les rondes finals d’esta modalitat accedixen els 8 combinats més ràpids en les rondes classificatòries. L’equip espanyol va marcar el desé millor temps, molt prop del huité. Van millorar les prestacions respecte a anteriors competicions, però la progressió va ser insuficient.

Pel que fa al triatló, Roberto Sánchez Mantecón, un dels components que en més ocasions ha exalçat el Projecte FER en 2018, concloïa este cap de setmana una temporada exigent amb la disputa de la Copa d’Europa absoluta, distància sprint, de Funchal. El certamen reunia un selecte cartell de participants (en total, n’eren 50). Després de viatjar directament des d’Israel, on pocs dies abans havia conquistat el bronze en l’Europeu sub-23, l’esportista de Manises va obtenir una meritòria onzena posició. Als 22 anys, el valencià ha posat els fonaments per a convertir-se en un excepcional triatleta.

Finalment, en gimnàstica rítmica, María Añó, de tan sols 16 anys, era una de les 18 participants en el Gran Premi de Marbella, esdeveniment d’un cert nivell internacional. Entre els seus propis mèrits, i afavorida per la norma que impedix la presència de dos esportistes d’un mateix país en les finals, la gimnasta de Benicarló, una de les grans promeses de la rítmica nacional, va aconseguir entrar en les quatre finals individuals. Ja en les finals, María va obtindre el seu millor resultat amb la quarta plaça en l’exercici de cinta.