Desembarcament FER en el Campionat d’Europa de judo (primera part)

Falten poques setmanes perquè el judo active la carrera cap als pròxims Jocs Olímpics. El tret d’eixida amb destinació a París 2024 sonarà a principis de juny. Abans que arribe aqueix moment, l’art marcial per excel·lència ofereix en breu, des d’aquest divendres, 29 d’abril, fins al diumenge 1 de maig, un nou Campionat d’Europa. Fins a Bulgària, seu del torneig, viatjaran quatre components del Projecte FER: Julia Figueroa, Salvador Cases Ana Pérez Box i Jaume Bernabéu. Hui ens ocupem dels dos primers.

Julia Figueroa

Inmersa en una eterna joventut, la judoka nascuda a Còrdova, però formada esportivament a València, es disposa a afrontar el seu sisé Campionat d’Europa. Fins al moment, els seus millors resultats en aquests certàmens continentals han sigut la cinquena plaça a Bakú 2015 i la medalla de bronze a Minsk 2019. L’any passat, en l’Europeu celebrat a Lisboa, Figueroa (menys 48 kg) només va guanyar el combat de huitens de final i va acabar setena. Enguany, la judoka FER, de 31 anys acabats de complir, només ha disputat un torneig. A mitjan febrer, va aconseguir la medalla de bronze en el Gran eslam de Tel Aviv. Competirà aquest divendres, 29 d’abril.

Així afronta l’Europeu: “Estic amb ganes que arribe el Campionat d’Europa. És un dels grans objectius d’aquest curs. Per tant, vull fer-lo bé. A excepció de les russes, estan les millors de la meua categoria de pes. A més, comencen a sorgir noves contrincants, judokes joves que lluitaran pel bitllet olímpic. L’objectiu és el podi. I, si estic al meu nivell, crec que puc aconseguir-lo. Respecte al mitjà i al llarg termini, aniré any a any. Quasi, torneig a torneig. Ara mateix, no pense encara en els Jocs de París. Preferisc marcar-me objectius concrets i no anar més enllà”.

Salvador Cases


Llançat i amb una enorme confiança. Així arriba Salvador Cases al Campionat d’Europa d’aquest pròxim cap de setmana. Als seus 23 anys, l’alacantí ha signat un inici de curs per a emmarcar. Al febrer, va aconseguir la plata en el Gran Premi de Portugal. A principis d’abril, va conquistar la medalla de bronze en el Gran eslam de Turquia. Amb aquests dos èxits, l’esportista FER continua guanyant terreny en el rànquing mundial de la seua categoria de pes (menys 73 kg) i ja es troba dins de les 20 primeres posicions. A més, Cases dona mostres d’estar polint la seua posada en escena. La seua fogositat de fa pocs mesos ha donat pas a un judo més calculador, més tàctic, més intel·ligent.

Cases, a més, viatja a Bulgària amb ganes de rescabalar-se. Es retroba amb un esdeveniment que, de moment, no se li ha donat especialment bé. A Praga 2020, va guanyar el primer encreuament i va perdre en la segona ronda, els setzens de final. I a Lisboa 2021, va caure en el primer combat. Allò va ser un punt d’inflexió. A partir d’aqueix moment, tot han sigut bones notícies. El seu dia serà el dissabte, 30 d’abril.

Així afronta l’Europeu: “Encara que el nivell dels participants és altíssim i estan els principals judokes europeus, els grans resultats obtinguts en l’arrancada d’enguany m’han aportat molta seguretat i confiança. Per tant, fa uns mesos, no m’ho hauria plantejat, però ara, no és gens utòpic pensar que puga aconseguir pujar al podi. I, per descomptat, ja pensem en l’inici del cicle olímpic a partir de juny. Tinc ganes que arribe aqueix moment (si tot va bé, el primer torneig puntuable serà el Gran eslam de Geòrgia) i començar a pensar en clau olímpica”.