Atletisme, natació, vela i judo. Quatre esports amb un fort simbolisme i tradició durant els Jocs Olímpics són també les quatre modalitats amb major presència I protagonisme en l’equip FER 2016. No obstant això, este curs ha incorporat dos disciplines inèdites fins el momento: el ciclismo BMX i el tir olímpic. Dos universos totalment distints. Frenesí front a silenci. Voràgine front a calma. Caos front a mutisme. La primera especialitat, una versió acrobática i espectacular del ciclismo, figura en el programa olímpic des de Pekín 2008. La segona, ja estaba inclosa en els primers Jocs Olímpics Moderns. Els seus ambaixadors són Juan Vicente Giner Arcas i Gloria Fernàndez Caballero.
El frenesí, el caos, la vorágine, el vertigen formen part del dia a dia de Juan Vicente Giner Arcas (El Campello, Alacant, 22/06/1998). Amb tan sols sis anys, ja va sentir atracció per un esport que és pura adrenalina. Als 8 anys, ja va disputar i guanyar el seu primer Campionat d’Espanya en Móstoles; i als 11, ja va afrontar en Anglaterra la seua primera competició internacional. Va quedar tretzé entre els 2.000 participants. Ja en aquell moment, va constatar que la seua afició era sinònim de risc: vaig perdre’m pel circuit, no sabia res d’anglés, vaig estar un temps sense saber on anar, ho vaig passar molt malament”, evoca Juan Vicente. No obstant, la seua pitjor experiència va arribar fa un anu en Barcelona. “En una revolta, vaig topetar amb un rival en l’aire i vaig caure. Quan vaig alçar-me, altre competidor que venia per darrere va arrollar-me i va reventar-me la melsa. Vaig estar ingressat en la UCI uns dies”, recorda, encara consternat, l’esportista alacantí.
A pesar del perill que comporta l’exercici d’este esport, Juan Vicente ni dubta. “Sé que m’expose en cada competició, que hi ha un risc evident. Una certa sensació de por resulta inevitable. Però al mateix temps, experimente felicitat, passió”, assegura l’alacantí, que estarà “eternament agraït al recolçament dels seus pares”. L’acròbata de El Campello és un dels grans valors de futur del ciclisme BMX en Espanya. En territori nacional ho ha guanyat tot en les categories inferiors. I durant 2015, ja va començar a despuntar en les competicions internacionals. Per exemple, va arribar fins les semifinals de les Copes d’Europa de Bèlgica i Dinamarca. Les seues posades en escena son pur enrenou. Tot el contrari que el context en el qual competix Gloria Fernández Caballero, l’esportista que protagonitza l’altra gran novetat del FER 2016.
Amb tan sols 15 anys, Gloria, natural de la población valenciana de Favara, practica el tir olímpic. Concretament, la modalitat de psitola d’aire. Només porta dos anys executant esta disciplina i ja es campiona d’Espanya junior. Va aconseguir-ho el passat mes de febrer en Valladolid. I això a pesar de ser la segona més jove de les 22 participants. “En el meu esport, el més important és la concentració. Sense concentració, no hi ha precisió”, apunta Gloria, per a qui cada compareixença requerix “un grandíssim esforç d’abastracció mental”. I per descomptat, tot emmarcat en un silenci sepulcral. “Vaig començar en este esport fa poc. Mon pare el practicava i vaig decidir provar. Se me dóna prou bé. Sé que es un esport molt minoritari, però vull vore fin son puc arribar”, comenta Gloria amb veu baixeta. No podia ser d’altra manera.