El futbol paralímpic espanyol, a completar un lustre de somni

Fidel a la seua cita anual, la selección espanyola de futbol paralímpic descompta els dies per a endinsar-se en la gran competició programada per a este 2015: el Campionat d’Europa, previst en Hereford, Anglaterra, del 20 al 30 d’agost. I entre els 10 jugadors que composen el combinat nacional, figuren dos integrants del Projecte FER: José Luis Giera i Javier Alvaro. Tots dos consideren “un privilegi” poder contribuir a que el futbol paralímpic espanyol es consolide, més encara, en el cim internacional. Durant els últims anys, els podis i la selecció nacional conformen un binomi quasi inseparable. En l’Europeu dels propers dies a Anglaterra, pretenen reforçar eixa identitat.

Un total de 10 seleccions van a competir en este Campionat d’Europa de 2015. La selecció espanyola ha quedat enquadrada en el grup A junt a Rússia, Grècia, França i Bèlgica. Després d’una lligueta de tots contra tots (es a dir, després de quatre jornades), els dos primers classificats de cada grup es creuen en semifinals. Per a Javier Álvaro, “el nostre grup no és ni molt menys senzill. L’obtenció del billet per a les semifinals està car. Els principals rivals són França i Rússia”, comenten tant Javier com José Luis. Si la lógica s’imposa, el normal és que els dos combinats que arriben a semifinals procedents de l’altre grup siguen Anglaterra i Alemanya.

El combinat nacional, l’entrenador del qual es Jesús Bargueiras, aspira a arredonir un lustre realment brillant. En el Mundial de 2010, va abastar el subcampionat; en l’Europeu de 2011 de Turquia, va repetir medalla de plata; en els Jocs Paralímpics de Londres 2012 va aconseguir el bronze; en l’Europeu de 2013 jugat a Itàlia va proclamar-se campió; i en el Campionat del Món de 2014, va tornar a penjar-se un nou bronze. Per a este certamen continental d’enguany, Javier i José Luis no eludixen la seua responsabilitat i es mostren categòrics: “anem a per la medalla d’or. És el nostre objectiu”, assenyalen tots dos.

“La selecció espanyola és una de les grans favorites perquè formem un bloc molt cohesionat i compacte. Encara que d’un campionat a un altre sempre sol haver alguna incorporació, hi ha una base molt sòlida, i esta continuitat representa un valor molt important”, comenta un Jose Luis Giera que ha sigut partícep dels últims èxits del combinat nacional i que, també enguany, será un dels referents en atac. Per la seua banda, Javier exercirà funcions més defensives i de contenció. Tots dos destaquen que la fase de preparació ha resultat “molt completa i positiva”. Tot encaminat, per tant, per a que el futbol paralímpic espanyol complete un lustre de somni.