El Nacional de natació adaptada, nova opció per a obtindre el passaport a Tòquio

Ni al març, mes que sempre acull el Nacional per comunitats autònomes, ni al juny, moment reservat per al Nacional per clubs. La natació adaptada ha hagut d’esperar a l’antepenúltim cap de setmana d’este estrany 2020 per a poder viure la seua festa anual: el Campionat d’Espanya. Igual que va passar en la natació convencional fa algunes setmanes, la participació no serà tan multitudinària com en altres ocasions. Les circumstàncies motiven que el cens d’inscrits siga menor respecte a edicions anteriors. A pesar de tot, el Projecte FER estarà molt ben representat.Nou nadadors paralímpics es desplaçaran fins a la ciutat d’Oviedo, seu de l’esdeveniment.

El torneigprevist a la piscina asturiana és especialment transcendent per a aquells nadadors amb opcions, més o menys sòlides, de classificar-se per als Jocs Paralímpicsdel pròxim estiu i que busquen el passaport que els conduïsca a Tòquio. En esta tessitura, es trobava, fins la setmana passada, José Antonio Marí. No obstant això, fa pocs dies, l’esportista valencià, de 32 anys, es va assegurar virtualment la presència al Japó, ja que va aconseguir la mínima B en els 100 m papallona en el Torneig Internacional Castalia Castelló. D’esta manera, si no ocorre res estrany, Marí afrontarà a Tòquio els quarts Jocs Paralímpics. Un altre il·lustre veterà que també atresora moltes possibilitats de classificar-se per als Jocs del pròxim estiu és David Levecq, que té esperances en els 100 m papallona S10. La mínima A és 58:60. La B, 59 segons justos. L’expert nadador valencià va acariciar estos registres en la piscina de Castelló fa pocs dies.

En l’escaló següent es troben nadadors més jóvens que també aspiren a arrapar segons al cronòmetre fins a acostar-se a les marques exigides o aconseguir-les. Són els casos d’Ariadna Edo, Sergio Martos, Eva Coronado i Enrique Alhambra. Ariadna, que ja va estar en els Jocs de Rio, on es va entronitzar amb una espectacular medalla de bronze en els 400 m S13, ha de nadar esta distància per davall dels 4 minuts i 49 segons, objectiu bastant complicat. Sergio Martos, per la seua part, no és alié a les dificultats que comporta l’obtenció del preuat bitllet paralímpic, però no es dona per vençut. Les seues opcions passen pels 100 m esquena S8 i, en menor mesura, en els 100 m papallona S8.

En el cas d’Enrique Alhambra, una enorme promesa de la natació paralímpica valenciana i espanyola als seus escassos 16 anys, el valencià confia a ser un dels menors de 18 anys que el Comité Paralímpic Espanyol incloga en l’expedició que viatge a Tòquio, siga perquè ha estat ben prop de la mínima B, o perquè l’ha conquistada. Alhambra buscarà les anhelades marques en diverses proves, però en la que té més possibilitats és en els 100 m esquena S13. Finalment, Eva Coronado afronta un desafiament realment exigent. Buscarà el passaport per a Tòquio en tres proves; sobretot, en els 200 m lliures S14 (la seua millor marca és 2.16:73, aconseguida al març d’enguany, i la mínima B està fixada en 2.15:15).

Completen la delegació FER en el Campionat d’Espanya Ana María Martínez Rolanía, Manuel Martínez Martínez i Jorge Palau Galdón. Amb els Jocs de Tòquio molt més llunyans, els quatre tenen objectius més terrenals. Ana María espera brillar en 100 m braça SB9 i els 50 m lliures S10. Manuel destaca especialment en els 50 m braça SB3. Finalment, Jorge aspira a ser el millor en els 100 m braça SB6 i en els 50 m lliures S7.