El Projecte FER ha assaborit dos jornades memorables. Sobretot, per allò que ha succeït en Mónaco. Gesta, proesa, heroicitat… Qualsevol terme és correcte per a definir la gran fita abastada ahir per la selección espanyola masculina de rugbi 7. L’esport nacional ha oferit planes molt brillants durant els últims anys. Potser, l’exit assolit per l’equip de rugbi 7 no acapare tant d’espai com les conquestes de Nadal, Fernando Alonso, o els combinats de futbol o bàsquet… Però no per això, deixa de ser un triomf menys meritori i admirable. Els conegits com lleons van fer honor al seu qualificatiu i, contra tot pronòstic, van signar la seua classificació per als Jocs de Rio. El repte era majúscul. Només una de les 16 seleccions participants en Mónaco s’emportava el cotitzat billet. I el campió va ser Espanya. Entre els 12 herois, tres representants del Projecte FER: César Sempere, Matías Tudela i Javier Mario Carrión. Tres esportistes que han sigut partíceps d’una classificació antològica i no apta per a cardiacs. El rugbi 7 serà un dels grans alicients en Rio. I el Projecte FER en serà testimoni.
Mentre els tres jugadors de rugbi 7 assumixen el seu gran èxit, altres esportistes del Projecte FER continuen accelerant en la seua posada a punt olímpica. I seguixen donant molts arguments per a ser optimistes. El recent cap de setmana ha deixat dos clars exemples. El més gràfic, una volta més, el personificat pel conjunt espanyol de gimnàstica rítmica en el Campionat d’Europa, celebrat en Israel. En el concurs general, van ocupar la sisen plaça. Però eixe equip te caràcter guanyador. Per este motiu, la reacció va ser categórica: medalla de plata en la final de l’exercici mixte, i medalla de bronze en la final de l’exercici de cinc cintes. Alejandra Quereda i Elena López demostraven de nou que representen una clara opció de podi en Río. A l’igual que Liliana Fernández, la jugadora alacantina de vòlei platja, que este passat dissabte finalitzava el Grand Slam d’Olsztyn, Polònia, en la cinquena plaça. Liliana no va cedir ni un sols set en la fase de grups ni en els huitens de final. Va disputar un igualadíssim creuament de quarts de final davant una parella alemanya. Va perdre, però les seues prestacions auguren fortes emocions en la cita olímpica.
A més, l’esport paralímpic oferia este cap de setmana dos Campionats d’Espanya absoluts. En Alcorcón, només dos dies després de la conclusió de l’Europeu en Itàlia, es disputava el d’atletisme. Obviament, els tres ilustres llançadors del Projecte FER, medallistes en el certamen continental, van convertir-se en les principals atraccions de la competició i van imposar-se en les seues respectives proves: David Casinos en el disc F11, Kim López en el disc i pes F12, i Héctor Cabrera en la javelina F12. A més, Iván Cano guanyava la medalla d’or en la llargada T13 i Antonio Andújar s’adjudicava el títol de llargada F47. Respecte del Campionat d’Espanya de natació, la pluja de medalles va resultar espectacular. Fins a 20 metalls van acumular els 6 esportistes FER en les proves incloses en el programa paralímpic de Rio i que van disputar-se en la piscina de Valladolid. A poc més de dos mesos de competir en Rio, José Antonio Marí va coleccionar 3 ors en la categoria S9 i Ariadna Edo va fer acopi d’altres 3 títols en la classe S13. Mentrestant, els més jóvens tampoc es quedaven darrere. Sergio Martos, classe S8, guanyava l’or en els 100m braça, la plata en els 100m papallona i el bronze en els 100m lliures. Ana María Martínez era primera en els 100m braça, i segona en els 50m lliures, en els 100m lliures i en els 100m esquena de la S10. Eva Coronado, la categoria de la qual es la S14, es feia amb l’or en els 100m esquena, i amb la plata en els 200m lliures i 100m braça. Per últim, Alba Villa concloïa segona, sempre per darrere de Teresa Perales, en les 4 proves que són paralímpiques en la classe S5 (50m lliures, 100m lliures, 100m braça i 50m esquena)
Per a finalitzar, ciclisme i futbol. La Rioja va acollir la setena de les nou proves que composen la Copa d’Espanya de ruta. En la divisió junior, Sandra Alonso és virtual campiona del global de la competició. L’esportista de Torrevieja tornava a imposar-se i apuntalava un domini quasi incontestable. També en la carrera junior, composada per 17 participants, Isabel Ferreres va acabar en la huitena plaça. En la prova de la categoria élit, que va acollir a 33 ciclistes, Cristina Martínez Bonafé va finalitzar en la posición 21ª. En altra versió del ciclisme, el BMX, Juan Vicente Giner participava en la tercera prova de la Copa d’Espanya junior, disputada en Móstoles. Amb un cens global de 10 competidors, l’alacantí era primer en la jornada de dissabte, pero patia una caiguda en la sessió de diumenge. En la general, ocupa la segona plaça. Falten dos cites per celebrar-se.