Entre germans va el joc

Els Balaguer i els Luján. Els Luján i els Balaguer. Quatre esportistes amb vides quasi simètriques, idèntiques. El Projecte FER 2016 pot presumir d’englobar en la seua nòmina de components algunos dels millors regatistes nacionals de la classe 420, la avantsala de la modalitat olímpica 470. La singularitat de la història residix en els vínculs que els unixen. Nacho i Carlos competixen junts, formen un equip (en las clases 420 i 470 es competix por parelles). Són els germans Balaguer. Mentrestant, a l’altre costat de la balisa, Quique y Pablo tracen les seues cenyides. Són els germans Luján. Dos dobles parelles que, des de fa tres anys lluiten pels mateixos objectius. Una rivalitat esportiva sana i totalmente compatible amb sincera relació personal. Quasi familiar. Quasi fraternal.

El paral.lelisme entre les dos parelles de germans és quasi absolut. Els majors, Nacho Balaguer i Quique Luján, són de l’any 99. Tots dos tenen, per tant, 17 anys. Els menors, Carlos Balaguer i Pablo Luján, van nàixer en el 2000. La casa dels Balaguer, a Valencia, ha acollit els Luján en més d’una ocasió. I viceversa, a Gandia. Per als pares dels Luján, si no poden guanyar Quique i Pablo, que ho facen Carlos i Nacho. I viceversa. Els quatre van iniciar-se en l’especialitat optimsit, en la qual es competix en solitari. I per a que el mimetisme ja siga total, els seus resultats més recents són quasi calcats. En 2015, en el Campionat d’Europa sub 17 de la classe 420 celebrat en Bulgaria, els Balaguer van ser quarts i els Luján, cinqués. En el Mundial disputat en Japó, los Luján acabaren quarts, i els Balaguer, tercers.

vela 3

Tantes experiències compartides, vitals i esportives, donen per a molt. Es coneixen a la perfecció. En la mar i fora d’ella. Així, els Balaguer destaquen de Quique Luján “el seu cap gelat, la seua capacitat per a no perdre mai la compostura en l’embarcació per molt adverses que siguen les condicions”. Sobre Pablo, subratllen “el seu caràcter competitiu, els seus forts desitjos per guanyar, la seua passió per este esport, que no li agarada perdre mai, encara que sempre es mostra esportiu i elegant amb tots els rivals”. Mentrestant, la radiografia dels Balaguer per part dels Luján és la següent: “Nacho és molt tàctic en les cenyides; Carlos és un gran estratega en el timó i sempre manté el cap gelat”. On si hi ha plena coincidencia és en assenyalar Quique Luján com el més seriós i Nacho Balaguer com el més gracias i extrovertit.

En els propers dies, a les dos parelles els esperen cites crucials. Esta setmana disputen en San Remo, Itàlia, el Campionat del Món absolut. I en agost, afrontaran en Hungría el Campionat d’Europa absolut. A més, durant el mes de desembre, els germans Luján estaran presents en el Mundial juvenil de la classe 420. Seran los representants de la vela espanyola. Rebran la recompensa per haver-se convertit en els regatistes juvenils nacionals més regulars després de la Copa d’Espanya de desembre i el Campionat d’España de març. Las competicions cobertes fins el momento reflectixen un passat brillant. Les que estan per arribar revelen un futur vibrant i il.lusionant. I tot enfocat, a mitjà o llarg termini, a la presència en els Jocs Olímpics, l’objectiu comú dels quatre protagonistas. “Si no pode manar nosaltres, que estiguell ells. Som rivals, però sobretot amics”. Un desig plenament compartit per Carlos, Nacho, Quique i Pablo.