Les irrupcions internacionals de Fátima Diame i Ariadna Edo

D’elles, es coneixien la seua capacitat, talent i expectatives. També tot tipus d’èxits nacionals. Sense anar més lluny, en este any 2015, les dos reforçaven les seues hegemonies domèstiques en les seues respectives modalitats amb una autoritat incontestable. Fátima Diame (Valencia, 22/09/1996) havia aconseguit el doblet nacional en salt de llargada, tant en pista coberta, com a l’aire lliure, en la categoria junior. Per la seua banda, Ariadna Edo (Castelló de La Plana, 01/07/1998) va fer acopiament de medalles d’or, fins a 5, en el Campionat d’Espanya de Natació Paralímpica per seleccions autonómiques celebrat a Alcorcón. Durant la passada setmana, no obstant, les dos representants del Projecte FER afrontaven els seus principals desafiaments: lluir i irrompre en les grans competicions internacionals. I en tots dos casos, el diagnòstic és el mateix. Prova superada. I amb nota.

La medalla de bronze de Fátima Diame en l’Europeu junior disputat en Suècia representa la constatació de les seues enormes aspiracions. Els grans mestres de l’atletisme espanyol utilitzen expressions com perla per polir o diamant en brut per a referir-se a l’esportista del Valencia Terra i Mar. Per a Rafa Blanquer, el seu mentor, “este bronze continental és un excel.lent resultat. El gran objectiu de la temporada era pujar al podi en Suècia. Haver-ho aconseguit ens suposa una enorme alegría, tant per la confirmació de la seua projecció esportiva, com per la demostració de saber gestionar la presió i la responsabilitat. Estem molt contents”, apunta Blanquer.

Mentrestant, la protagonista de l’èxit, tímida i de poques paraules, no oculta la seua felicitat pel seu primer gran triomf a nivel internacional. “La medalla de bronze me sap a or. Desprès, d’estar tota la temporada lesionada, amb impotència de no poder entrenar, el bronze me sap a or. Encara no m’ho crec. A més Constituix tot un reforçament per a creure en mí i per a afrontar el futur amb més ambició”, assenyala l’atleta FER.

L’alegria de Fátima és quasi idéntica a l’experimentada per Ariadna Edo. Als seus 17 anys recentment complits, la nadadora castellonenca es consagrava en el cim de la natació paralímpica internacional amb el bronze abastat en els 400 metres lliures S13 (deficients visuals) del Mundial de Glasgow. Una irrupció que ja havia deixat entrevore en l’Open Internacional de Berlín del mes d’abril, però que va cerificar amb tota la seua lluentor en la piscina escocesa.

Aqueixada de la coneguda com la malaltia d’Stargardt (distròfia macular juvenil) només cumplir els 9 anys, practica la natació des de ben xicoteta, encara que la seua major dedicació a este esport és relativament recent. De fet, tot va accelerar-se fa 2 anys. Les seues evolucions durant un campament esportiu organitzat per l’ONCE meravellaren tant els monitors que li aconsellaren prendre’s la natació de forma més seriosa.

A partir d’eixe moment, la seua progressió és imparable. Ariadna es mostra radiant amb el bronze de Glasgow, “però més encara que amb la medalla en sí, per haver-me demostrat a mí mateix que tot l’esforç del dia a dia mereix la pena, que puc competir amb les millors i, sobretot, que d’ací a un any puc estar en els Jocs de Rio 2016”, apunta la nadadora castellonenca. Fàtima i Ariadna, Ariadna i Fátima. Les eclosions de dos joves esportistes FER en el panorama internacional.