Iván Pastor: “Tinc la ferma intenció d’arribar a Tòquio 2020”

A Iván Pastor se li acaben les vacances. I també el temps de reflexió i de meditació. Després de tres mesos quasi sencers al seu domicili de Santa Pola, una treva inusual en la moguda vida del regatista alacantí, Iván prepara de nou les maletes. Destinació, Melbourne, Austràlia, escenari de la final de la Copa del Món de vela d’este any 2016 a principis de desembre. El representant del Projecte FER ja està ansiós de pujar a la seua embarcació i endinsar-se de nou en el frenesí de la competició. En el vertigen dels campionats. Un món adictiu. Quasi irrenunciable. Del que és molt difícil desvincular-se. Tant que, a pesar dels seus 36 anys, l’esportista alacantí no es planteja encara l’abandonament del màxim nivell. Tot el contrari. En el seu cap, hi ha la presència a Tòquio 2020. En eixe moment, tindrà 40 anys. I serien els seus cinquens Jocs Olímpics. Tot un rècord.

Tens pràcticament decidit que vols estar als Jocs Olímpics de Tòquio 2020?

Pràcticament decidit. Són molts els motius. Físicament, em trobe molt bé. Mentalment, conserve la motivació i la il·lusió. I a nivell esportiu, crec que puc ser encara competitiu durant els propers anys. De fet, tot i que a Rio 2016 va escapar-se el diploma per poc, els meus dos últims anys han resultat molt bons. Per tant, tot i que encara falta molt i vull anar any a any, la intenció és la d’arribar a Tòquio.

Durant els últims anys, a Espanya apenes has tingut rival. Pots trobar més competència en este nou cicle olímpic?

Sí. Esta és una de les novetats dels propers anys. Estic convençut que en la meua categoria, en la classe RS:X, hi haurà més rivalitat de cara a Tòquio. Hi ha un grup de 4 o 5 regatistes que ja estan capacitats per competir al màxim nivell. És a dir, caldrà traure el millor d’un mateix.

Una vegada han passat dos mesos després dels Jocs de Rio, quin balanç fas?

Agredolç. Tenia la il·lusió de lluitar per les medalles o, com a mínim, pel diploma olímpic. Però em quede amb les meues dos grans jornades finals. Tot i no començar bé, mai em vaig resignar. Una gran reacció em va permetre entrar a la Medal Race. I quasi la guanye. Al final, sabor agredolç amb la novena plaça, però content per ser competitiu.

ivan-pastor-2

En pocos días, viatges a Austràlia a disputar la final de la Copa del Món de vela, una competición que te porta bons records…

I tant, l’any passat vaig guanyar esta mateixa competició a Abu Dhabi. És una prova de gran prestigi, una mena de remat final de tota la temporades. Reuneix els 20 primers classificats del rànquing mundial de la meua categoria, la RS: X. Sempre és atractiu disputar-la.