Joan Calatayud, representant FER de la prometedora generació del 96

De la mateixa forma que la Generació del 98 es el nom que va acollir un célebre grup d’escritors, assajistes i poetes espanyols, el rygby espanyol comença a crear l’expressió de la Generació del 96 per a definir un grup de jugadors que estan aconseguint grans resultats en categories inferiors. Durant el passat any, van abastar la medalla de plata en el CAMPIONAT D’Europa sub 18. I fa poques dates, es convertiren en campions continentals sub 19. El temps dirà si este col.lectiu d’esportistes manté la seua progressió i nivel en els propers anys, fins el punt de revitalitzar el rugbi espanyol i reduir la gran distancia que el separa de ñes grans potències internacionals. De momento, tots ells alimenten el presnet i fomenten la il.lusió d’este esport en Espanya. I entre els integrants de la Generació del 96, un component del Projecte FER, l’esportista de Cullera Joan Calatayud.

Plata en l’Europeu sub 18 de l’any 2014 i or en l’Europeu sub 19 fa pocs dies. Estem davant una generació que pot revitalitzar el rugbi espanyol?

Tant de bo, per què no. Per fam, per ambició, per ganes de créixer, no serà. Tots som uns bojos i uns apassionats del rugbi. El temps dirà si som capaços de donar-li una espenta al rubi nacional, però ens sobren ganes.

Què té d’especial el grup de jugadors al qual pertanys i que tants èxits està abastant?

Som una generació que porta treballant conjuntament des de la categoria sub 16. Ens unix a tots una gran química. Més que companys, som amics. I a nivel esportiu, una de les claus ha sigut la gran competència que ha existit en les nostres lligues autonòmiques. Eixe gran nivel ha afavorit el nostre creixement.

Creus que podeu mantindre este nivel d’ací a pocs anys en categoria absoluta per a apropar-vos a les grans potències europees?

Eixe es el nostre gran somni i objectiu. Però per a que el rugbi espanyol puga mesurar-se amb els grans països europeus amb certes garanties, han de conjugar-se molts factors: esportiu, econòmic, que s’engantxe més gent a este esport…

Per a ser olímpic, cal fer-se un espai en la selecció absoluta de rugbi 7. Ho veus relativament factible per a Tòquio 2020?

Si soc sincer, ara mateix Tòquio 2020 continua quedant un poc lluny. No hi ha més secret que seguir millorant. De momento, la selección absoluta de rugbi 7 és un bloc molt sol.lid, en el qual no és fàcil fer-se un espai. A més, estan rendint a un nivell espectacular. Tan de bo, aconseguixquen en el Preolímpic del mes de juny la plaça per a Rio. S’ho mereixen.

A nivell local, el rugbi valencià no té en l’actualitat cap equip valencià en la divisió d’honor. Apostes per l’ascens d’algun conjunt de la Comunitat durant esta temporada?

Aposte per l’ascens de la Vila-joiosa. És un dels grans favorits per a pujar. Respecte dels tres equips de València, poden fer una bona temporada (entre ells, Les Abelles, el meu equip), però no tant com per a ascendir enguany. En tot cas, els tres clubs estan fent un gran treball de planter i no em sorprendria que en dos o tres anys algun d’ells donara el salt a la divisió d’honor.