Jorge Ureña: “Continue en un núvol”

La manca de costum sempre comporta l’excepcionalitat. Per poc usual, en la medalla de plata aconseguida per Jorge Ureña en l’heptatló de l’Europeu d’atletisme en pista coberta, hi ha molt d’extraordinari. Un combinero espanyol, subcampió continental. Només l’enunciat impacta. No obstant això, l’èxit s’albirava des que l’esportista d’Onil establira durant el passat mes de gener a Praga la millor marca mundial de l’any amb uns sorprenents 6.249 punts. Un gran registre equivalent a xifres tan fascinants com llançar el pes a més de 21 metres, portar el triple salt fins a prop dels 17,20m, cobrir els 100m en 10.05 i els 200m en 20,21, o completar els 1.500m al voltant dels 03:35. A Belgrad, en un concurs d’un altíssim nivell amb rècord d’Europa inclòs, l’esportista FER es va quedar en els 6.227 punts, suma més que suficient per a fer història i per a declarar inaugurada una etapa en què Ureña, encara amb 23 anys, es convertixca en un referent, ja no només de l’atletisme, sinó de tot l’esport espanyol. Malgrat tot, Jorge destil·la normalitat i humilitat.

Primer de tot, enhorabona. Subcampió d’Europa de heptatló. Ja ho has assumit?

Encara no del tot. Han passat quasi dos dies i seguixc en un núvol. Em costarà digerir-ho. Però sobretot, molt content amb la fita i amb ganes de ratificar meu creixement en l’aire lliure.

Vas mostrar una gran regularitat en tot el concurs. Quina nota et poses a tu mateix?

Un 9.5. La veritat és que vaig fer una gran competició. Llàstima de no estar al meu nivell habitual en la llargada, però vaig ressentir-me d’unes molèsties al pubis, i no vaig saltar amb plena confiança i seguretat. Però per contra, estic molt satisfet amb els 60m llisos, amb els 60m tanques, amb la perxa … 

Encara que l’èxit és molt meritori, la marca de 6.249 punts aconseguida a finals de gener a la Reunió Internacional de Praga et convertia en un dels grans favorits en este Europeu de Belgrad. Com van ser els dies previs i com vas gestionar la certa pressió que t’envoltava?

Amb plena normalitat. En els dies previs, vaig intentar abstraure’m al màxim. Vaig afrontar l’Europeu com qualsevol altra competició. Sabia que aspirava al podi; per això, només pensava en rendir al màxim nivell i en estar plenament concentrat. I ho vaig aconseguir. En cap moment, vaig acusar els nervis.

Ets conscient que, des de ja, passes a convertir-te, amb tan sols 23 anys, en un dels principals protagonistes de l’esport espanyol i que, a partir d’ara, cada compareixença teua causarà una gran expectació?

Sóc conscient que he aconseguit un èxit important, però res més. Encara sóc molt jove, he de seguir fent el mateix que fins ara: gaudir del meu esport, entrenar al màxim cada dia i seguir millorant. Només així podré repetir en un futur èxits com la plata de Belgrad.

Què es pot esperar de Jorge Ureña en el futur? A que podria equivaldre este or continental sota sostre a decatló a l’aire lliure del pròxim Mundial de Londres? 

És difícil fer una extrapolació de l’heptatló al decatló. Sobretot, perquè en el decatló hi ha tres proves de llançaments, que és el meu punt feble i en el qual he de seguir millorant. Però si em preguntes per la meva objectiu en el Campionat del Món a l’aire lliure de Londres, et diré que vull ser finalista, acabar entre els 8 primers.