Jorge Ureña enlluerna en Praga (Crònica del cap de setmana)

Dos esports de gran simbolisme olímpic, l’atletisme i la natació, han concitat l’atenció del primer cap de setmana de 2017 que ha registrat una certa activitat per al Projecte FER. Especialment pròdig ha resultat l’atletisme, modalitat que ha ofert dos grans competicions. En totes dos, alguns dels representants FER han signat brillants actuacions. La més espectacular (més bé, estel·lar) ha correspost a Jorge Ureña, qui s’adjudicava la Trobada Internacional de proves combinades celebrada a Praga. L’esportista d’Onil arranca l’any amb l’accelerador al màxim de revolucions. A la capital txeca, va protagonitzar una compareixença enlluernadora. Les seues grans condicions i les seues ganes de redimir-dels infortunis patits durant el passat exercici no només li permetien convertir-se en el millor dels 20 heptatletas presents a Praga (quatre per cada un dels 5 països participants: França, Polònia, Gran Bretanya, Espanya i l’amfitrió, República txeca). A més, establia un nou rècord d’Espanya de l’especialitat. Després de completar les 7 proves, sumava 6.249 punts, la millor marca mundial de l’any. Un registre imponent i l’abast de molt pocs atletes en l’actualitat. D’esta manera, Ureña s’assegura la seua presència al Campionat d’Europa de pista coberta, previst a Belgrad al mes de març.

atletas

En esta mateixa Trobada Internacional de proves combinades desenrotllat a Praga, però en la competició júnior de pentatló, també van destacar Carmen Ramos Vellón i Claudia Conte, dos joves atletes castellonencs del FER. Les dos formaven part d’una llista de 15 participants. Mentre Claudia finalitzava en la desena plaça amb una marca de 3.736 punts (el seu millor registre personal fins a la data), Carmen concloïa en una brillant tercera posició després, curiosament, de clavar els 4.036 punts que va aconseguir el passat any i amb els que va establir un nou record nacional (encara vigent) de l’especialitat.

L’altre focus competitiu que proposava l’atletisme durant este passat cap de setmana era la Copa del Rei i la Reina, esdeveniment celebrat a Madrid i que reunia a 5 components del Projecte FER. En cadascuna de les proves que integraven el programa del certamen, intervenien 8 atletes, un per cadascun dels 8 clubs compareixents. En xics, Pablo Torrijos va guanyar el triple salt amb una marca de 16,17m, encara lluny dels 16,40m exigits per estar a l’Europeu de Belgrad. A més, el jove Thierno Amadou va ser quart en salt de llargada amb un millor vol de 7,25m. En fèmines, Concha Montaner s’imposava en la llargada amb un respectable registre de 6,43m, a tan sols 7 centímetres dels 6,50m que es requereixen per estar a Belgrad. També a la llargada femenina, Mar Jover ocupava la tercera plaça (6,15m). Finalment, Fátima Diamé va finalitzar el triple salt (no és la seva prova) en la cinquena posició. En la classificació global, els dos grans clubs de la Comunitat (el Playas de Castelló en homes, el València Esports Club d’Atletisme en dones) concloïen la Copa en segon lloc. Tots dos, per darrere del F.C.Barcelona.

Del tartan de la piscina. En concret, al Campionat d’Espanya de natació paralímpica per a joves promeses (menors de 18 anys) que durant este cap de setmana s’ha celebrat a la localitat madrilenya de Valdemoro. Dels quasi 150 participants presents en l’esdeveniment, els focus il·luminaven d’una manera especial a un ramell de 10 nadadors. Tres d’ells són integrants del Projecte FER. I els tres van correspondre a les expectatives que els envoltaven i van justificar la condició de favorits que se’ls assignava. En categoria masculina, Sergio Martos es va convertir en el millor nadador júnior de totes les categories. Mentrestant, en el global de la competició femenina júnior, el bronze era per a Ana María Martínez i l’or per Eva Coronada, reconeguda, a més, com la millor esportista general del Campionat. Tots tres, per tant, inicien amb bones vibracions un any en l’horitzó apareix un repte gegantí: aconseguir la classificació per al Campionat del Món, previst a Mèxic