Jorge Ureña, el decatleta singular

Encara que allunyat dels habituals cànons físics i corporals d’un decatleta, Jorge Ureña (Onil, 08/10/1993) està cridat a marcar tota una época en l’univers de les proves combinades. Almenys, l’atletisme espanyol ha dipositat moltes esperances en l’esportista alacantí, una de les incorporacions del Projecte FER 2016. Els seus escasos 1,78m d’alçada (10 centímetres menys que, per exemple, l’actual plusmarquista mundial, el nordamericà Ashton Eaton) es compensen amb velocitat, força, flexibilitat, potència i agilitat. Estes son les armes amb les quals Jorge Ureña mirarà en les properes setmanes d’aconseguir la mínima que li permeta classificar-se per als Jocs Olímpics de Rio 2016.

En la seua particular aventura d’abastar el passaport olímpic, es barregen tot tipus de variables. Hi ha de positives. Venen donades pel seu innegable talent, per les seues privilegiades condicions i per la seua enorme ambició, quasi voracitat. Però existix un contrapés. Jorge només disposarà de dos oportunitats per a signar el seu billet a Rio: la prestigiosa reunió internacional a finals de maig en Austria, la més important del món en proves combinades, i el Campionat d’Europa del mes de juliol en Àmsterdam. Dos opcions per a abastar l’exigent registre dels 8.100 punts. Els que millor el coneixen no tenen cap dubte que estará en Brasil. El seu convenciment és total.

ureña 2

Encara que la seua gran explossió està per arribar, Jorge Ureña ja ha  protagonitzat espectaculars episodis. En 2015, ja s’ha consagrat com el millor espanyol en l’art de les proves combinades. (tant a l’aire lliure com en la pista coberta), i va proclamar-se subcampió d’Europa sub 23 a l’aire lliure en Estònia. I 2016 no va poder començar millor. El passat 31 de gener va establir en Reims, Francia, un nou record d’Espanya d’heptatlon (6.076 punts) i va liquidar la marca que es mantenía vigent des què Antonio Peñalver la implantara en l’any 92. Ara, ja s’ha traçat el següent repte: batre la plusmarca espanyola en decatlón (8.526), invariable des de l’any 98, quan la va acreditar Francisco Javier Benet.

Excel.lent en les tanques i la llargada, més limitat en els llançaments, Jorge Ureña és altre dels productes de la factoria d’Onil, la xicoteta población alacantina de tan sols 7.000 habitants i de la qual també ha eixit altra figura com Eusebio Cáceres. Els seus entrenadors són Jesús Gil i José Antonio Ureña, que, a més, és son pare. Normalitat i sencillesa front als elitismes. I per si fora poc, al nou esportista FER li agrada tocar el tambor en una famosa xaranga d’Onil. En les properes setmanes, Jorge percutirà pel seju gran somni de ser olímpic amb tan sols 22 anys. En Ureña, tot, o quasi tot, és diferent.