El judo puja de pes al FER 2017

El judo seguix guanyant presència en el Projecte FER. En l’edició de 2017, l’esport dels yuko i els ippon ja és el segon en contribució a l’equip FER. Aporta 11 components. A rebuf dels històrics i emblemàtics Sugoi Uriarte i Laura Gómez, i de la incombustible paralímpica Mónica Merenciano, apareix un nombrós grup de judoques il·lusionats amb assumir el testimoni i seguir consolidant la Comunitat Valenciana com un dels nuclis de referència al territori espanyol. A l’curt termini, les principals esperances en la categoria absoluta estan representades per Isabel Puche, un murciana de 30 anys, però resident a Alacant des de l’any 2005. Per edat, experiència i trajectòria, Isabel és, en l’actualitat, l’opció olímpica més reial i consistent. Després de no tindre sort en el Campionat d’Europa durant el mes d’abril, els seus esforços se centren ara a aconseguir el Mundial absolut de finals d’agost en Budapest.

Pel que fa al passat any, continua, per exemple, Ana Pérez Box. Durant este curs, conclou la seua etapa com a judoka sub 23. I vol que a la tercera vaja la vençuda. Cinquena en 2015 i setena en 2016, Ana es planteja com a gran objectiu de l’exercici la consecució d’una medalla al Campionat d’Europa de la categoria. A finals d’abril, a més, va demostrar que seguix entre les millors d’Espanya amb la medalla de plata al Nacional absolut. Mentrestant, després de la seua incorporació l’any passat, també repetix presència Marc Sabater. El castellonenc s’ha vist penalitzat i condicionat per les lesions i els infortunis en les dos últimes temporades. Per 2017, ja com a sènior en territori domèstic, es mostra ambiciós. Encara que ho té complicat, no descarta classificar-se per a l’Europeu sub 23.

Les que també continuen com a integrants del FER 2017 són tres dones. Per edat, les tres seguixen ostentant la condició de junior. Són Victòria Serrano, Maria Ortiz i Alba Gutiérrez. Les dos primeres han disputat ja la seua gran cita de l’any, el Campionat d’Espanya de la categoria. Amb diferent sort. Mentre Maria es conformava amb el bronze, Victòria es proclamava campiona nacional i ara busca una nova medalla internacional per a estar durant el proper mes de setembre a l’Europeu de la categoria que se celebra a Eslovènia. La situació de Victòria Serrano és quasi idèntica a la del també alacantí Salvador Cases. Bronze en el Nacional júnior, les seues opcions d’anar al certamen continental s’han reactivat després de ser segon en la Copa d’Europa de la Corunya del passat mes de maig. Una nova medalla en territori forani asseguraria la seua presència a Eslovènia. Més complicat, quasi impossible, ho té el’alzireny Alberto Varela, a qui una lesió al colze patida a principi de temporada el va privar de lluitar pel podi al Campionat d’Espanya júnior, on va acabar cinquè. No obstant això, les veus més autoritzades parlen d’Alberto com un valor molt prometedor per al futur més immediat.

La nòmina de judokes que integren la cinquena edició del Projecte FER es completa amb tres novetats femenines. La més major és Irene Esteve. Campiona d’Espanya júnior el 2016, l’alacantina passa enguany a la categoria absoluta el territori nacional i de la divisió sub 23 a nivell europeu. Finalment, el futur més vibrant i il·lusionant té dos noms: Laura Torregrosa Pina, de València, i, sobretot, Mireia Rodríguez Salvador, naixcuda a la població alacantina de Castalla. Les dos tenen 16 anys i encara tenen la condició de cadets. A principis de maig, revalidaven seues respectives corones nacionals. Els qui les coneixen en parlen meravelles. De fet, només n’hi ha prou amb repassar succintament la temporada d’Mireia: ha disputat 8 competicions i ha aconseguit set medalles. Sembla indestructible. El futur del judo valencià està assegurat.