La gimnàstica rítmica recupera el pols

Després de l’habitual parada del mes de juliol, la gimnàstica rítmica comença a estirar-se. Torna a accelerar el pols. En realitat, per a les esportistes, no hi ha hagut descans. L’absència de competicions no significa inactivitat. Tot al contrari. Les últimes setmanes han sigut de gran exigència en els entrenaments. D’un notable increment en la càrrega de treball. La raó és la reaparició d’esdeveniments del màxim nivell. A l’agost, estan previstes dos copes del món. I al setembre, del 16 al 22, es disputarà la gran cita de l’any: el Campionat del Món a Bakú. Al marge del conjunt, en el qual figura la valenciana Ana Gayán, tres gimnastes representaran Espanya en la competició individual del certamen mundialista. Són quatre aspirants. És el moment de les gimnastes. De la seua capacitat de seducció i persuasió sobre el tapís. Després, arribarà l’hora de la seleccionadora, d’Alejandra Quereda, una de les ReFERents del Projecte FER. La decisió serà seua.

Per a obrir boca, el dijous 31 de juliol, el Centre Esportiu Colonial Sport d’Alfafar va acollir un control tècnic organitzat per la Federació Espanyola. Va ser un esdeveniment molt especial. Per diverses raons. Per exemple, per ser obert al públic, fet que no és gens habitual. A més, per a aconseguir el seu objectiu d’assemblar-se a una competició oficial, les quatre gimnastes aspirants a estar en el Campionat del Món van fer l’all around (els quatre exercicis) dos vegades i es van sotmetre a l’avaluació d’un equip de jutgesses, que les van puntuar. Les quatre esportistes presents en l’esmentat control van ser les tres gimnastes valencianes i, al mateix temps, components del Projecte FER (María Añó, Polina Berezina i Noa Ros), més la catalana Natalia García. Tot això amb l’estricta supervisió d’Alejandra Quereda, per a qui l’elecció, donada la igualtat entre totes les aspirants, “no està gens clara”.

Maria, Noa y Polina

Significatiu o no, en el primer all around, la guanyadora va ser María Añó, per davant de Noa Ros (segona), Polina Berezina (tercera) i Natalia García (quarta). En esta primera passada, Noa va ser la millor en pilota i maces; María va rebre la puntuació més alta en cércol, i Polina va resultar la més valorada en cinta. En la segona passada, es va imposar Polina; la segona plaça va ser per a María Año; en tercer lloc va quedar Natalia García, i el quart lloc va ser per a Noa Ros. Per exercicis, Polina va ser la millor en cinta i maces. És a dir, cap de les quatre va exercir un domini incontestable. Moltes alternatives entre totes les gimnastes.

Al marge d’este control i del rendiment en el dia a dia, la decisió d’Alejandra Quereda dependrà, en gran manera, de les actuacions que les quatre gimnastes protagonitzen en les dos pròximes copes del mónA la de Minsk, Bielorússia (16-18 d’agost), viatjaran Polina Berezina i Natalia GarcíaEn la de Kazán, Rússia (31 d’agost-1 de setembre), competiran les jóvens María Añó i Noa Ros. Dies més tard, la seleccionadora nacional revelarà el nom de les tres elegides i els seus rols en el Mundial de Bakú. De les tres, una farà només dos exercicis. Les altres dos gimnastes seleccionades afrontaran els quatre aparells, la rotació completa. I somiaran encarnar la perfecció per a aconseguir quasi una gesta: aconseguir un dels 16 passaports disponibles per als Jocs Olímpics de Tòquio.