La nova fornada del judo valencià

Els referents esportius que identifiquen un col.lectiu i que marquen un camí són molt importants Però també ho és l’aparició d’un relleu generacional que assegure el present i el futur. L’equip FER d’este curs acull en les seues files tres judoques consagrats, contrastats, amb experiència, amb prestigi, amb uns brillants historials. Són Sugoi Uriarte, Laura Gómez i la paralímpica Mónica Merenciano. El primer, Sugoi, naixcut a Vitòria fa 32 anys, però afincat a València des dels 18, afrontarà en pocs dies els seus segons Jocs Olímpics. Suficient tarjeta de presentació. Per a Laura, la classificació per a Rio 2016, aconseguida després d’una titánica lluita durant els dos últims anys, representa la rúbrica a una dilatada trajectòria. Mentrestant, pocs esportistes han sigut capaços d’acumular tres bronzes paralímpics consecutius. Mónica Merenciano pot presumir de tal espectacular registre.

Encara que dels tres s’espera el millor d’ací a unes setmanes en els Jocs de Rio, Sugoi, Laura i Mónica encaren ja el tram final de les seues carreres esportives. Llei de vida. Alhora, un ramillet de jóvens judoques es preparen per a recollir el testimoni. Son cinc esportistes, quatre xiques i un xic, que enguany s’han incorporat al Projecte FER. La seues insultants joventuts, les seues edats oscil.len entre els 20 i els 18 anys, i, sobretot, la seua energia, el seu talent, la seua ambició i la seua capacitat, vaticinen que la continuitat pot estar garantida. Almenys, els resultats abastats en les categories inferiors constituixen tota una invocació a l’optimisme. Són Son Ana Pérez, Marc Sabater, Victoria Serrano, Alba Gutiérrez i María Ortiz.

Naixcuda en Alicante, Ana Pérez Box, qui complirà 21 anys el proper mes de desembre, ja és una habitual dels podis en les competicions nacionales. Per exemple, va ser campiona d’España absoluta el passat mes de maig. En 2015, va acaronar el podi en l’Europeu sub 23 celebrat en Eslovàquia, espina que vol traure’s d’ací a pocs mesos. Mentrestant, Marc Sabater, de 20 anys i natural de Castelló de la Plana, va protagonitzar la seua particular eclosió esportiva en el curs anterior, exercici en que va abastar l’or junior. Una inoportuna caiguda en plena disputa del mateix Nacional junior de 2016 el va privar de revalidar el títol. No obstant, i ja recuperat, aspira a recuperar el terreny perdut en les properes Supercopa d’Espanya i Copes d’Europa.

judo 2

Les tres components més jóvens que integren el relleu generacional en el judo del Projecte FER són Victoria Serrano, Alba Gutiérrez i María Ortiz. Victoria va nàixer en Elx, està a punt de complir els 19 anys i va signar un 2015 de somni: campiona d’España, campiona en la Supercopa celebrada en Irún, campiona de la Copa d’Espanya disputada en València. Tot plegat en la categoria junior, para l’Europeu de la categoria de la qual aspira a classificar-se. Mentrestant, Alba i María, les més jóvens de la nova fornada, es troben immerses en un any replet de dificultats. Han donat el salt, sempre difícil, del nivell cadet al junior. Per a fer front a les complicacions inherents al canvi de divisió recorren a la seua desbordant il.lusió i a la seua gran passió per este esport. Sugoi, Laura i Mónica poden estar tranquils. La seua estela té seguidors. El seu legat, ambaixadors.