L’històric salt de Pablo Torrijos, principal èxit d’altre intens cap de setmana per al Projecte FER

El Projecte FER ha vixcut un cap de setmana històric. Un dels seus components, el castellonenc Pablo Torrijos, s’ha convertit en un dels grans protagonistes de l’esport espanyol per ser el primer atleta nacional que supera la, fins ahir, infranquejable barrera dels 17m en el triple salt.

Torrijos, de 22 anys, va revolucionar el Campionat d’Espanya indoor celebrat en Antequera amb una fita que fomenta l’optimisme. L’espectacular bot, 17,03m, no sols li reporta el títol; a més, polvoritza els registres que es mantenien vigents des de fa quasi 24 anys a l’aire lliure (Santiago Moreno en 1991), i des de fa 17 en pista coberta (Raúl Chapado en 1998).

Amb estes credencials, el saltador FER es convertix en un clar aspirant a aconseguir medalla, o fins i tot el títol, en el Campionat d’Europa que se celebra en Praga d’ací a dos setmanes, del 6 al 8 de març. No debades, amb estos 17,03m, Pablo Torrijos lidera el ranking europeu en triple salt durant el que portem de 2015. El Campionat d’Espanya també va deixar com a gran notícia l’onzé títol nacional de la incombustible Conxa Montaner en la llargada femenina. No obstant, l’atleta de L’Eliana va quedar-se a 6 centímetres de la mínima exigida per a competir en Praga i disposarà d’una última oportunitat este proper dimecres en un control federatiu previst en el Velòdrom Luis Puig.

Però no sols l’atletisme ha enlluernat el Projecte FER. Les alegries han arribat també des de les arts marcials. En taekwondo, després d’un any 2014 quasi en blanc por las lesions, l’ilicità Raúl Martínez ha tornat per la porta gran i este passat dissabte s’adjudicava l’Open d’Alejandría en Egipte. Durant esta setmana, Raúl buscarà repetir èxit en l’Open de Luxor, també en terres egípcies.

Mentrestant,  el judo ha oferit dos resultats destacats. D’una banda, la jove Rosa Ferrer acaronava el bronze en l’European CUP EJU categoria cadet disputat en Itàlia. Finalment, Rosa va haver de conformar-se amb la quarta plaça després d’un combat final molt equilibrat davant una rival anglesa. D’altra, la judoka adaptada Mónica Merenciano sí va abastar el podi i va conquerir un meritori bronze en la prova de la Copa del Món desenrotllada en Hongria, una brillant actuació a tres mesos del Campionat del Món en Corea.

Qui no va tindre tanta fortuna va ser Sebastià Mora. El castellonenc només va poder acabar catorzé en la modalitat de persecució individual del Campionat del món de ciclisme en pista celebrat a França, un resultat allunyat de l’objectiu que se havía marcat (acabar entre els 8 primers). També va competir en l’estranger l’esportista adaptat Antonio Andújar, qui va participar en el Campionat de Atletisme d’Irlanda en pista coberta i  va obtindre sengles novenes posiciones, tant en triple salt como en llargada.

A més, Alejandro Kedar va guanyar el concurs de triple salt en el Campionat autonòmic junior d’atletisme; la judoka Marta Ortiz va ser segona en una prova disputada en Barcelona i va obtindre el passe per al Campionat d’Espanya; la tennista Sara Sorribes va caure davant la txeca Hradecka en la prèvia d’Acapulco i no va clasificar-se per al quadre final del torneig mexicà de la WTA; José Luis Giera va perdre 1-2 amb el seu equip, l’ONCE Alacant, contra el Tarragona en la liga de futbol sala adaptat; el ciclista Mikel Montoro va participar en una carrera de ruta en Badajoz i es vore atrapat en una caiguda a pocs kilòmetres de l’arribada que li va impedir lluitar per les medalles; i la també ciclista Elena Lloret va adjudicar-se l’Open BTT celebrat en Chiva.