Pablo i Carmen, els pioners del FER 2017

Passa cada any. I la present edició no ha estat una excepció. Dos nous esports s’han incorporat al Projecte FER 2017. Encara que minoritaris, cada un d’ells presenta unes connotacions especialment significatives. D’una banda, el karate passa a ser modalitat olímpica a Tòquio 2020. D’altra, durant les últimes edicions dels Jocs, el piragüisme s’ha convertit en la disciplina més fèrtil per a la delegació espanyola. La seua contribució al medaller és més que generosa. Sobretot, a Rio 2016, on va aportar fins a quatre podis. Pablo Pereira Villalobos és el nou abanderat FER del karate, mentre que Carmen Martínez Valero suma el piragüisme al, ja de per si, ampli mosaic d’especialitats (fins a 28) que integren la cinquena temporada del Projecte FER.

Carmen Martínez Pablo Pereira

La història de Pablo Pereira Villalobos (1997/01/17, Riba-roja de Túria) és el típic relat de l’esportista predestinat al desenrotllament d’una determinada especialitat esportiva.La seua germana major, Belén, practicava karate. Quan Pablo, amb tan sols quatre anys, l’acompanyava i la veia en acció al Poliesportiu de l’Eliana, quedava tan fascinat que només volia emular-la. “En tornar a casa, abans de sopar i anar a dormir, sempre m’agradava jugar amb la meua germana i repetir el que ella havia fet moments abans. Apuntar-me a una escola de karate i començar a practicar este esport amb regularitat era qüestió de temps. Eixe moment va arribar als 4 anys”, recorda el nou esportista FER. L’efecte contagi a la família no es va parar ací. El virus també va afectar a Sonia, la germana més xicoteta, que també ha sucumbit als encants d’este art marcial d’origen japonès”. A ma casa, el karate no és una simple afició, és quasi una religió”, apunta Pablo.

Als seus 20 anys, Pablo Pereira compagina la seua passió pel karate amb els estudis del Grau conjunt de Dret i d’Administració d’Empreses. El seu aspecte de persona tímida i correcta es transforma en energia i determinació quan ingressa en un tatami per a competir o entrenar. “Això sí, el respecte i el joc net són elements innegociables”, precisa el nou esportista FER. Fins a la data, Pablo Pereira ha aconseguit resultats positius en competicions nacionals. Sense anar més lluny, va ser or i bronze en els Campionats d’Espanya sub 21 dels dos darrers anys. La seua modalitat és la de kumite, combat contra un altre rival. “A més, per a este curs, els meus principals objectius són els següents: d’una banda, ascendir al podi en el Campionat del Món sub 21 que tindrà lloc a Tenerife durant el mes d’octubre; i per una altra, disputar diverses proves de la PremierLeague, un circuit mundial al més alt nivell i en el qual intentaré sumar la major quantitat de punts possibles per a ascendir en el rànquing internacional per a, d’esta manera, alimentar el somni olímpic de Tòquio 2020″, explica el karateka valencià. Pablo té un record emocionat per a Miquel Muñoz, el seu primer gran mestre a l’Eliana i que va morir a causa d’una greu malaltia.

El segon esport que el 2017 s’incorpora al mosaic de disciplines que integren el Projecte FER és el piragüisme, una autèntica assegurança de vida, una garantia d’èxit per a l’esport espanyol en els Jocs Olímpics. De fet, és la disciplina que més metalls ha aportat a l’esport nacional en la història olímpica: un total de 16, quatre de les mateixes es van aconseguir a Rio 2016. La jove Carmen Martínez Valero, de tan sols 15 anys d’edat, és la nova palista de l’equip FER.Els seus inicis amb el piragüisme es deuen a una combinació entre un consell mèdic i una raó familiar. “Els meus oncles van fer un viatge a Galícia. Allà, el meu cosí va quedar captivat en veure com practicaven este esport. Tant que, res més tornar, es va apuntar al Club de Silla. Al poc temps, el vaig voler emular. Ho vaig provar i em va agradar. A més, de xicoteta patia escoliosi (una lleugera desviació lateral de la columna vertebral) i els metges em van dir que el piragüisme podia ser una bona teràpia”, rememora Carme. Quasi tots els dies, s’entrena a l’Albufera de València. De moment, els resultats són feliços. En la categoria infantil el va guanyar pràcticament tot. Enguany, s’estrena a la categoria cadet. El seu somni, contribuir en un futur a que el piragüisme segueixi sent la disciplina esportiva més productiva per a l’esport espanyol en els Jocs.