Somnis sobre el tapís

“Sí. Vaig a disputar la competició més important de la meua vida esportiva. No hi ha dubte. Estem en any preolímpic i els punts que es repartixen en este event s’endivinen vitals per a poder competir en Rio 2016”. Són les reflexions, idèntiques, de Raúl Martínez i Daniel Ros Gómez hores abans de viatjar fins Cheliabinsk, la llunyaníssima i inhóspita ciutat rusa, situada prop dels Urals i que acull el Campionat del Món absolut de taekwondo des del 12 fins el 18 de maig.

Per a Raúl i Daniel, ha arribat el momento clau de la temporada. L’esdeveniment que pot proporcionar-los l’impuls definitiu cap a la flor i nata del taekwondo mundial i, el que és més important, l’event que els pot obrir plenament les portes dels Jocs de Rio 2016. Camí dels 24 anys, l’ilicità Raúl afronta el seu tercer Campionat del Món. En el celebrat a Mèxic en 2013, va perdre en els quarts de final davant un mexica que, al cap i a la fi, va emportar-se l’or. Per a Daniel, alacantí de Catral, éste de Rússia va a suposar el seu primer certamen mundial absolut.

Tots dos són conscients de la importancia capital de l’esdeveniment, però es mostren ambiciosos i confiats en les seues possibilitats. Raúl competirà en la categoria de menys de 74 kg. Arriba a Cheliabinsk reforçat per les tres victòries de prestigi aconseguides en 2015: els Open de Luxor, Alejandría i Pontevedra. “L’objectiu ésa conseguir el màxim. Encara que el nivell es altíssim, me considere preparat per a lluitar per l’or. El meu principal rival seguirà sent el mexica Uriel Adriano”, apunta l’ilicità, el dia D del qual és este dimecres dia 13.

La desbordant il.lusió del principiant

Mentrestant, a pesar de la seua condició de debutant en un Mundial absolut, Daniel Ros no es mostra ni apocat ni intimidat. En 2015 només ha abastat un triomf, l’Open d’Alejandría. Però evoca i recorre a la seua excel.lent cinquena plaça en el Campionat d’Europa del passat any per a erradicar complexes, victimismes i pors escèniques. “Aspire a medalla, crec que puc optar al podi. En la meua categoria de menys de 87 kg, observe com a gran favorit el cubà Rafael Castillo”, comenta el taekwondista de Catral. El seu gran moment arribarà dissabte dia 16.

Passe el que passe en Rússia, tots dos afrontaran en breu altre gran desafiament. En estar classificats entre els 16 millors en el ranquing mundial de les seues respectives categories, tant Daniel com Raúl representaran Espanya en la primera edició dels Jocs Europeus de Bakú, previstos per a juny. Rússia i Azerbaiyan, dos destinacions amb aspecto d’escala cap a Rio 106. El tapís te la paraula.