Rio de Janeiro: Colofó i oritge per a Iván Pastor

El procés de selecció arriba a la seua fi. La vela espanyola coronarà esta setmana l’únic regatista nacional de la modalitat RS:X que disputarà els Jocs Olímpics del proper estiu. I l’escenari de l’elecció no pot ser més simbòlic. Es devetlarà després de la celebració de la Copa de Brasil en el mateix camp de regates que, d’ací a 8 mesos, acollirà la competició olímpica. Rio de Janeiro com a colofó i com a oritge. Epíleg de la rivalitat i la lluita esportiva pel desitjat billet olímpic; i principi de la preparació i el compte enrrere cap al màgic mes d’agost de 2016. I si no hi ha una monumental sorpresa, l’escollit serà el windsurfista alacantí Iván Pastor (18/02/1980). L’esportista FER acarona la seua quarta participació olímpica.

Encara que es mostra caute (“els gols es produixen quan el baló toca la xarxa”, apunta de forma metafórica), Iván Pastor sap que és el gran favorit per a ser el triat per la Federació Espanyola: està clar que dispose d’un còmode avantatge respecte de la resta de compatriotas; però, fins que no arribe la confirmació definitiva, m’estime més ser prudent”, comenta l’esportista alacantí, que va abastar la seua millor classificació olímpica en els Jocs de Pekín 2008, on va ser nové.

Els arguments favorables a Iván Pastor abunden. No només gaudix de la impagable experiència de les seues tres compareixences olímpiques en els Jocs de 2004, 2008 i 2012; a més, el regatista FER ha completat un exercici 2015 molt notable. Ha lluÏt en pràcticament totes las competicions disputades. No obstant això, ha acreditat la seua superioritat i la seua solvència en les dos últimes grans proves disputades: va acabar seté en el Campionat del Món celebrat en Omán, y va adjudicar-se el títol en la final del Circuit Mundial desenrotllada en Abu Dabi. Dos demostracions que l’han revelat com el destinatari ideal del billet olímpic.

La Copa de Brasil arriba enguany a la seua tercera edició. Conclourà el diumenge dia 20. Ivan Pastor ja va disputar este mateix certamen en 2014 i va finalitzar en la dotzena plaça. L’esportista alacantí ha preparat a conciencia la competició. Es troba en Rio de Janeiro des de finals de novembre. Amb les seues repetides estades en territorio brasiler, coneix a la perfecció el camp de regates olímpic en 2016, criticat per alguns dels seus companys i rivals.

Al respecte, diagnòstic del windsurfista FER és el següent: “Hi ha setmanes en les quals l’aigua està neta, sense brutícia. Però hi ha d’altres, especialmente quan plou, en les quals hi ha brutícia i les condicions son dolentes”. Paraula d’Iván Pastor, tota una institució de la vela espanyola que està a punt de certificar la seua quarta presència en uns Jocs Olímpics. I potser no siguen els últims. “No conec Tòquio i m’agradaria”, insinua.