Roberto Sánchez Mantecón i Javier Lluch, destinació Rotterdam

L’espectacle del triatló durant 2017 comença a entreveure la seua conclusió. A nivell internacional, per exemple, el Campionat del Món absolut arriba al final. Després de la celebració de 8 Sèries Mundials en altres tantes ciutats, Rotterdam acull enguany, del 14 al 17 de setembre, la novena i última. La que puntua doble. La que acaba dictant sentència. La ciutat holandesa coronarà el campió universal del present exercici, un curs post olímpic en el qual el trident espanyol compost per Mario Mola (líder momentani), Javier Gómez Noya (actual segon classificat) i Fernando Alarza (qui es troba en quart lloc) han exercit una indiscutible supremacia. Però també a Rotterdam, es dirimiran els Campionats del Món en categories inferiors. En este cas, a una sola carta. En un únic esdeveniment. Sense classificacions parcials després proves precedents. I fins als Països Baixos viatjaran 2 triatletes del Projecte FER, Roberto Sánchez Mantecón i Javier Lluch Pérez, que han preparat la cita universal a Sierra Nevada durant el tram final del mes d’agost.

En tots dos casos, el Campionat del Món de Rotterdam presenta alguns trets comuns. Sobretot, perquè tots dos persegueixen la confirmació, la ratificació, la validació dels seus brillants resultats en els respectius Campionats continentals. Per a Roberto, qui competirà en la prova de la categoria sub 23 (el de Manises compleix el segon dels quatre anys com a sub 23), la cita prevista a Holanda ha d’exercir de consolidació d’un curs excel·lent. De certificació a un creixement plasmat en òptims resultats. Sobretot, amb la meritòria sisena plaça signada a l’Europeu del passat mes d’agost a Hongria. Després d’acusar el 2016 el salt de la divisió júnior a la sub 23, el Mario Mola valencià (igual que Mola, acostuma a recuperar en el tram de carrera el terreny i el temps cedits en la natació) ha experimentat en 2017 una notable evolució. I el seu marge de millora és encara ampli.

Roberto Sánchez debutarà a Holanda en un Campionat del Món sub 23. La temporada passada no va estar a Cozumel, Mèxic. Per tant, s’endinsa en un territori desconegut. No vol marcar-se objectius, encara que una plaça entre els 12 o 15 primers satisfaria els seus objectius. I més, tenint en compte que la participació serà selecta; fins i tot, amb triatletes que ja han disputat enguany Sèries Mundials absolutes. Qui sí va estar a Cozumel en 2016 va ser Javier Lluch Pérez. I els records no són especialment grats. El motiu, un defalliment a causa d’unes adverses condicions climatològiques (extrema calor, extrema humitat). Per això, per a Javier, el Mundial júnior (segon i últim any com a tal) de Rotterdam també ha de servir com un cert revenja. Com una certa reparació. Sobretot, per la mala experiència de l’any passat a la ciutat mexicana. Però no és l’única raó.

Javier ha protagonitzat un curs 2017 estrany. Desconcertant. De contrastos. No obstant això, el jove triatleta FER, de 19 anys, posseeix un gran capital. Un do d’inestimable valor. És un extraordinari competidor. Respon quan cal fer-ho. En els dies, moments i competicions clau. Així ho va acreditar el passat mes de maig. Després d’uns mesos sense gaudir, sense trobar-se a si mateix, sense experimentar bones sensacions, va irrompre com els més grans en el Campionat d’Europa junior celebrat a Àustria. Una medalla de plata que li va saber quasi igual que l’or conquistat a l’Europeu júnior de 2016 a Lisboa. Ara, en pocs dies, Javier Luch tornarà a posar a prova la seua excepcional gen competitiu. I ho farà en un context sempre grandiós: un Campionat del Món. Què millor escenari per posar una brillant rúbrica a la seua etapa com a júnior. Sort per a tots dos.