Traca final per a Rafa Andarias

El millor i el més fort, per al final. Com una mena de gran desenllaç després d’altra temporada llarga i intensa, Rafa Andarias ja es troba a Melbourne, Austràlia, per a afrontar el Campionat del Món de vela paralímpica en la modalitat 2.4mR, una cita subratllada en roig des que va començar l’any 2015. La competició no pot condensar més alicients. A banda de la importancia inherent a tot certamen mundial, s’afegix la trascendència motivada per la proximitat dels Jocs Paralímpics de Rio de Janeiro. Els resultats que s’aconseguixquen en les aigües australianes vana exercir una influencia capital en l’obtenció o denegació dels passaports per a competir en Rio 2016. Conscient de la dimesió del desafiament, el regatista FER encara el Mundial amb el màxim rigor i responsabilitat. Després de la novena plaça aconseguida en el Campionat d’Europa celebrat a València, l’esportista de Xàbia anteposa el seu desig d’ajudar a que la vela paralímpica espanyola estiga el proper estiu en Brasil a les seues aspiracions individuals.

 

Com si fora una mascletà, la temporada de Rafa Andarias reserva l’apoteosi final per a l’última competició de l’any, tot un Campionat del Món

Així és. El guió de la temporada ha sigut ascendent. La intensitat e importancia dels esdeveniments ha anat de menys a més. Particularment, m’agrada més esta distribució que una alternança entre competicions de major o menor importancia.

Quants competidors participaran aproximadament en la teua categoria, la 2.4mR? I quants espanyols?

Competirem més de mig centenar de regatistes. I serem quatre espanyols, dos andalusos, un murcià i jo. El nivel i l’exigència són cada volta més alts.

Has participat en altres cinc Mundials. Continua sent espacial afrontar un Campionat del Món o l’experiència va atemperant les emocions?

Així és. Este d’Australia va a ser el meu sisé Campionat del Món. Fins el momento, la meua millor actuació va ser la disetena posición aconseguida en Irlanda 2013. Però, per molt que vages adquirint experiència, els nervis previs a un Campionat del Món sempre és inevitable. La tensió és més forta que en altres competicions.

Después de la novena plaza obtenida en el Campeonato de Europa, cuál es el objetivo de Rafa Andarias para este Mundial?

Más que un objetivo personal, mi aspiración es ayudar y colaborar para que la vela paralímpica española se clasifique para los Juegos Paralímpicos de Rio. Si no lo conseguimos, no habremos cumplido el objetivo y sería una gran decepción.

¿Qué tiene que ocurrir o que tienes que hacer para conseguir en este Mundial el pasaporte directo hacia Rio 2016?

Hemos de quedar clasificados entre los 7 mejores países que no estén ya clasificados para Rio 2016.

De momento, qué nota le pones a tu año 2015. ¿Cuál ha sido tu mejor momento y cual el peor?

Un notable. Lo mejor, que revalidé el título nacional de 2.4mR y que sigo entre los 20 primeros del ranking mundial. Lo menos bueno, que no hice mi mejor Europeo en Valencia. La novena plaza no me satisfizo del todo.

Por último. ¿Qué sabes de las condiciones tanto climatológicas como del campo de regatas que os vais a encontrar en Melbourne?

Competimos en otro continente y en otro hemisferio. Por tanto, cambian la dirección de los vientos y las corrientes. Todo será muy nuevo. Por tanto, el desarrollo de la competición es más imprevisible. Mejor, más alicientes.