Trigèmins, i companys d’equip i selecció

Joan Calatayud, esportista del Projecte FER, té tres germans més. Dos d’ells, junt a Joan, són trigèmins. Fins ací, tot normal. Els tres practiquen el rugbi. Res excepcional. Ara bé, allò extraordinari és que els tres, en l’actualitat, juguen en el mateix equip, Les Abelles. I el que apenes té precedent ni equiparació és que els tres compartixquen convocatòries i presència en la selección nacional. De fet, Joan, Marc i Eduard, així s’anomenen els altres dos trigèmins Calatayud, estan assitint a les concentracions del combinat nacional preparatòries del Campionat d’Europa sub 19 de rugbi 15, que se celebra a finals d’octubre en Portugal. Un fet inèdit en l’esport espanyol que el representant FER porta amb orgull, naturalitat i bon humor. “Clar que ens confonen; sobretot, aquells que apenes ens coneixen, encara que som diferents”, bromeja Joan, situat a l’esquerra de la imatge que ilustra esta informació.

No és casualitat que els tres germans hagen escollit el rugbi com la seua aposta esportiva. La tradició familiar (el seu iaio ja el practicava) així ho vaticinava. Es més, Pau, germà major de tots ells, és llicenciat en Ciències de l’Activitat Física i de l’Esport. Per si faltava alguna cosa, les posicions que ocupen en el terreny de joc (Joan juga de centre, Eduard exercix d’apertura i Marc actua d’ala) faciliten que les combinacions entre els tres es produixquen sovint. “Moltes vegades, altres companys d’equip i selecció ens diuen que tenim telepatía, que entre els tres juguem quasi de memòria, que ens compenetrem a la perfecció. I nosaltres responem, clar, som germans i som trigèmins, no podia ser menys”, apunta l’esportista FER entre rialles. Joan, Marc i Eduard conformen una espècie de saga familiar tant en el seu club, Les Abelles, com en el combinat nacional.

Existixen moltes possibilitats que els tres germans, naixcuts en la localitat valenciana de Cullera, formen part de la selecciónacional que dispute el Campionat d’Europa sun 19 de rugbi 15 en Portugal durant la segona quinzena d’octubre. En l’any 2014, els trigèmins Calatayid ja van aconseguir la medalla de plata en l’Europeu sub 18 celebrat a Polònia. “L’objectiu en este Campionat d’Europa de Lisboa passa per imposar-se a Portugal, Rússia, Alemanya i Romania. Només el primer classificat adquirix el dret a participar en el Mundial sub 20 previst per a l’any 2016”, explica Joan.

Com no podia ser d’altra manera, Joan, Eduard i Marc Calatayud compartixen el somni de ser algun dia olímpics. Però per a això, necessiten donar el bot a la selecció espanyola de rugbi 7, la modalitat que estrena la seua condició d’olímpica en Rio 2016. L’objectiu no es presenta fàcil. Primer, perquè el combinat nacional de l’especialitat és un bloc molt compacte en el qual és molt difícil fer-se un espai. I després, per l’absència d’Espanya en els tornejos internacionals de rugbi 7 de categories inferiors per raons econòmiques. “Per exemple, en este any 2015 s’ha celebrat un Europeu sub 19 de rugbi 7, però la selecció espanyola no ha participat per impossibilitat financera. Estes coses ja no depenen de nosaltres. Els jugadors sols podem treballar, millorar i seguir fent mèrits per a que algun dia ens convoque el combinat senior de rugbi 7”, assenyala Joan. Fins que arribe eixe momento, l’esportista FER seguirà protagonitzant esta rocambolesca historia familiar i esportiva. Per a Joan, un partit de rugbi suposa, mai millor dit, la seua segona casa.