Bàrbara Pardo, del clarinet a les pales de piragüisme

Els seus ídols són David Cal i Saül Craviotto. No podia ser d’una altra manera. De piragüista a piragüistes. Bàrbara Pardo, una de les incorporacions del FER 2018, té 2 miralls en què s’inspira. Dos llegendes de l’esport espanyol als que professa una enorme admiració. No debades, Cal és l’esportista nacional amb més medalles en els Jocs Olímpics (un total de 5, 1 or i 4 plates), mentre que Craviotto, amb quatre podis (2 ors, 1 plata i 1 bronze), comparteix la segona posició en esta selecta classificació amb altres noms il·lustres com Joan Llaneras, Mireia Belmonte o Andrea Fuentes. La nova component del Projecte FER va tenir el seu primer contacte amb les pales i les canoes als 12 anys. “Al meu poble, a Antella, des de sempre, es practica molt esta disciplina. M’agradava l’activitat física, però esta modalitat esportiva mai m’havia cridat l’atenció d’una manera especial. Fins que, en l’estiu de 2011, em vaig apuntar a uns cursos d’estiu de piragüisme. Només un mes més tard, vaig tenir la meua primera competició i vaig quedar segona. Va acabar l’estiu i vaig seguir practicant piragüisme. I ací continye”, explica Bárbara.

Des de principis de 2017, la nova palista FER es troba al Centre d’Alt Rendiment de Sevilla, símptoma inequívoc del seu present i, sobretot, del seu futur. Durant els dos últims exercicis, Bàrbara Pardo, de 18 anys, ha cobert amb notable èxit el seu trànsit per l’etapa júnior. En la prova de K1-1000m, va aconseguir la medalla de plata en 2016 i es va proclamar campiona en 2017. A més, durant el passat curs, va participar en el Campionat del Món júnior celebrat a Romania, on va pujar al segon esglaó del podi en la prova de K4-500m i va acabar en la desena posició en K2-500m. “Va ser una grata experiència esportiva. De les millors que he viscut fins al moment. Després d’estar al Mundial júnior, l’objectiu d’enguany era ser seleccionada pel Campionat del Món sub’23 que se celebra a Bulgària a finals de juliol. Feliçment ho he aconseguit i allà estaré. Si poguera ser al Mundial absolut del mes d’agost amb tan sols 18 anys, ja seria el màxim”, comenta la palista valenciana.

El piragüisme m’ha donat molt“, afirma Bàrbara Pardo. “Per molt minoritari que siga este esport, que ho és, aporta amistats, companyerisme, rivalitat sana, noblesa, valors …”, afegeix l’esportista FER. Curiosament, a l’hora d’autoavaluar-se, Bàrbara ens explica una contradicció: “Sóc una persona bastant nerviosa, m’exigisc molt a mi mateix en el dia a dia. De vegades, acumule massa tensió; sobretot, en les jornades anteriors a una gran cita. No obstant això, una volta entre en l’embarcació, em tranquil·litze i em sorprenc pel meu autocontrol. Per la meua serenitat i capacitat per a gestionar la tensió i la pressió, especialment, en els metres finals”, assenyala l’esportista valenciana, qui no es resigna que el piragüisme” només sigui notícia cada quatre anys, quan arriben els Jocs Olímpics. És un esport que no falla mai en aquell moment màgic”, afirma.

Curiosament, el piragüisme ha pogut frustrar una interessant carrera en el món de la música. Bàrbara es va iniciar amb el clarinet als 6 anys i va formar part de la banda de la seua localitat, Antella. “La música és una cosa molt important per a mi. M’aporta tranquil·litat i em permet desconnectar. Lamentablement, ara tot just no puc dedicar-li temps “assenyala l’esportista FER. De complexió forta i amb notables condicions per a l’execució del seu esport, Bàrbara sap que encara li queda molt per créixer. Ho va comprovar fa escassos 10 dies, a Hongria, en la seva primera Copa del Món absoluta. “Va ser una grandíssima experiència. Poder compartir viatge, concentració i vivències amb Craviotto, Cooper o Christian Toro, entre d’altres, m’ha fet molta il·lusió. A més, vaig poder disputar la final B de l’4K-500m. Això sí, he vist el nivell esportiu i físic dels meus rivals, i m’he adonat que encara tinc molt camí per recórrer. Però lluny de acomplejarme, m’he picat. He tornat d’Hongria, si és possible, amb més ganes i motivació “, reconeix l’esportista d’Antella. Bàrbara va a per totes. Li queden milers i milers de palades per davant. I el que és millor. Apunta molt bones maneres. Va molt seriosament.