Caramboles olímpiques per a tres esportistes FER

Tensa espera, feliç desenllaç. Tres esportistes del Projecte FER han estat amb la respiració continguda i amb el cor en un puny durant els últims diez. La inquietut estava més que justificada. Depenien de resultats i decisions alienes per a complir el seu gran somni: disputar els Jocs Olímpics de Rio del proper estiu. Elles, junt a la resta de companyes de les seues respectives seleccions, havien fet els deures amb major o menor lluentor, però necessitaven una ajuda externa, un favor del destí. Finalment, la sort, tan important en tots els àmbits de la vida, també en l’esport, ha representat l’impuls definitiu per a que Silvia Navarro i Lara González, amb l’equip d’handbol, i Lola Riera, amb el combinat d’hoquei, ja siguen olímpiques. Sort, sí, pero mereixcuda.

El procés ha sigut molt més ràpid en el cas de l’handbol. La classificació olímpica a través del Campionat del Món recentment finalitzat en Dinamarca estava caríssima. Només el campió obtenia el desitjat billet per a Rio 2016. Acostumades als triomfs internacionals durant els últims anys, les guerreres van patir un fort trencament del seu idili amb els èxits després de la dolorosa eliminació en els huitens de final davant França. Però el brillant expedient acumulat en els últims temps no podia resultar estéril. I va haver justicia. La selecció de Noruega va adjudicar-se el Mundial. Com que les nòrdiques ja guanyaren el Campionat d’Europa en desembre de 2014 en imposar-se a Espanya en la final, el billet olímpic que correspon al continent europeu passava automàticament al vigent subcampió: es a dir, el combinat espanyol. Les noruegues ja són amigues per a sempre.

“Són les ironies de l’esport”, afirma Silvia Navarro. “La mateixa selecció que ens va privar fa un any de ser campiones d’Europa és la que ara ens ha donat la plaça olímpica en guanyar el Campionat del Món”, afegix la portera valenciana. “Benvinguda siga la carambola. Però quin patiment, sobretot en el partit de semifinals entre Noruega i Romania”, comenta Lara González”. Les dos esportistes FER coincidixen en el següent diagnòstic: “Potser en este Mundial de Dinamarca no hajam estat al nivel quasi perfecte d’altres competicions. Així i tot, vam caure en huitens de final amb una resolució a cara o creu. La nostra trajectòria dels últims anys ens feia mereixedores del passaport olímpic. Ara a intentar repetir el bronze de Londres 2012”, assenyalen eufòriques i alleujades, la portera valenciana i la lateral alacantina.

Molt més de una setmana ha hagut d’esperar Lola Riera per a poder celebrar que estarà en Rio 2016. La selecció española d’hoquei no va poder aconseguir la classificació directa ni a través del Campionat d’Europa ni a través del Preolímpic celebrat en València durant el passat mes de juny. No obstant, una concatenació de resultats esportius en diferents competicions i, sobretot, la renúncia de Sudàfrica convertixen les “Redsticks” en olímpiques. “El passat dijous 17 de desembre va ser un dels dies més feliços de la meua vida. Tot apuntava a que sí, a que Sudàfrica renunciaria, però fins que no fóra oficial…. Al final, la sisena plaça en el Preolímpic de València ha resultat clau. Ara a gaudir de l’experiència i a ser ambicioses en els Jocs”. Son paraules de Lola Riera, L’esportista FER està exultant. No és per a menys.