Cinc llançadores FER reivindiquen les seues modalitats

En sí mateix, el Projecte FER representa un univers plural. Una de les seues principals característiques és la diversitat, reflectida en la gran quantitat d’esports, edats, procedències, estudis… Proliferen les curiositats. Una d’elles és l’exclusivitat del sector femení en l’especialitat dels llançaments d’atletisme. Cinc components del Projecte FER practiquen el pes, la javelina, el disc o el Martell. I totes elles són fèmines. Paula Ferrándiz, Judit Prats, Ana Polo, Marina Conesa i Laura García Bosch conformen este col.lectiu tan particular. Aunen concentració, força i potència per a desplaçar els seus artefactes a la major distància possible. Les cinc revindiquen una modalitat molt vocacional i que representa la disciplina més oblidada de l’atletisme espanyol.

“Vaig començar a practicar els llançaments perquè era més forta que la resta de xiques”, comenta Paula Ferrándiz, atleta alacantina de 20 anys i naixcuda en San Vicent del Raspeig. “No diria que practique una disciplina poc atractiva. Al contrari. En ser proves més tècniques, són més artístiques i plàstiques”, afegix la campiona d’Espanya junior en llançament de disc. Enguany, Paula ha ascendit a la categoria sub 23, exactament igual que Judit Prats i Ana Polo. Per a Judit (Gandia, 15/12/1996), i medallista d’or junior de llançament de pes en 2015, “la nostra especialitat també té el seu encant i atractiu, encara que la gent puga sentir més interés per les carreres o els salts”. Per la seua banda, segons Ana Polo, atleta castellonenca de 20 anys i campiona nacional de Martell, no creu que esta disciplina siga “el patet lleig de l’atletisme espanyol. Requerix de molta dedicació i esforç. De segur que, si la gent ens parara més atenció, descobriria molts alicients i encants”.

LANZADO 2

Les més jóvens d’este repóquer de llançadores FER són Marina Conesa i Nuria García Arcos. La primera, natural de Valencia, de 19 anys i especialitzada tant en pes com en disc, opina que els llançaments són unes proves “molt vocacionals”. Marina lamenta la “menor consideració o acceptació d’esta disciplina, perquè no sols requerix esforç i preparació física, també molta técnica. No soc objectiva, però a mi no se semblen avorrits. A més, exigixen molta dedicació i insistència per a abastar la millor técnica possible”. Mentrestant, l’alacantina Laura García Bosch, campiona d’Espanya cadet en tir de javelina aprofondix en la idea molta gent “identifica l’atletisme només amb les carreres”. Però no convé oblidar que els llançaments també són proves espectaculars i que en molts països d’Europa desperten una gran passió. I no sols requerixen de força, com molta gent pensa”, apunta l’esportista alacantina.

Totes elles esgrimixen les seues raons per a reivindicar els tirs dels diferents artefactes. Marina Conesa afirma que “el moviment giratori previ a llançar el disc és com una mena de ball”. Mentrestant, Paula Ferrándiz parla inclús “d’efecte hipnotitzador” quan els objectes ixen de les mans de les atletes i volen pels aires. Per la seua banda, per a  Anna Polo, “un dels principals reclams d’estes proves és la seua emoció”. Cinc atletes, cinc llançadores Orgulloses y reivindicatives de les seues proves.