L’espera ha mereixcut la pena. L’última jornada dels Jocs Olímpics de Rio 2016 s’ha convertit en un dia indeleble per a l’esport valencià. És la data, un 21 agost de 2016, en que el Projecte FER ha aconseguit la primera medalla olímpica de la seua història: l’aconseguida per les gimnastes Alejandra Quereda i Elena López, integrants del conjunt espanyol de gimnàstica rítmica. Els millors pronòstics s’han materialitzat. Alejandra i Elena es perfilaven com les principals opcions de podi de la delegació FER desplaçada a la capital carioca. La col·lecció d’èxits acumulats en els mesos previs a la gran cita de l’any disparava les expectatives i l’optimisme. I el conjunt nacional no ha decebut. Les dos gimnastes ja formen part de la memòria de l’esport valencià i espanyol. I, el més important, la fita conquerida per les dos reforça, justifica i avala el Projecte FER, un programa de suport i promoció a esportistes de la Comunitat, impulsat per la Fundación Trinidad Alfonso, que presidix Juan Roig.
Les llàgrimes de tristesa de Londres 2012 es van transformar en llàgrimes d’alegria i emoció a Rio 2016. Fa quatre anys, el conjunt espanyol de gimnàstica rítmica va ocupar la quarta plaça. Es va quedar a les portes de la glòria i de la medalla olímpica. A partir d’eixe moment, les components de l’equip nacional es van conjurar per a cicatritzar esta ferida esportiva i emocional a Rio. I ací hi ha la recompensa. Un premi més que mereixcut Pocs esports requeriran de tant sacrifici, de tanta exigència, de tant esforç, de tanta dedicació, de tanta renúncia a quasi tot, com la gimnàstica rítmica. Alejandra Quereda Flors (Alacant,24/07/1192) i Elena López Benaches (Torís, 04/10/1994) en poden donar fe. Tanta generositat per la seua banda ha trobat la justa gratificació.
El sonor èxit aconseguit este diumenge es va començar a forjar 24 hores abans. En la jornada de classificació de dissabte, l’equip espanyol va enamorar el públic assistent i els jutges amb dos exercicis sublims. De fet, van concloure esta ronda preliminar com a les primeres classificades. No obstant això, els 8 conjunts finalistes tornaven a començar de zero en el moment culminant. El podi, per tant, requeria la perfecció en els dos exercicis, tant el de cinc cintes, com el mixt de cèrcols i maces. La competència que representaven Rússia, Bulgària, Bielorússia o Israel era ferotge. Només l’excel·lència permetria l’ascens al firmament olímpic. Dos posades en escena primoroses van obrir de bat a bat les portes de l’èxit. La puntuació en l’exercici de 5 cintes va ser de 17.800; la nota en el mixt va elevar-se fins els 17.966. El còmput global de 35.766 concedia la medalla de plata. L’or era per a Rússia i el bronze corresponia a Bulgària. A les 17 hores i 30 minuts del diumenge 21 d’agost de 2016, Alejandra Quereda i Elena López abastaven la destinació tantes voltes somniada i omplien de felicitat al Projecte FER.