El Projecte FER aconseguix la primera medalla olímpica de la seua història

L’espera ha mereixcut la pena. L’última jornada dels Jocs Olímpics de Rio 2016 s’ha convertit en un dia indeleble per a l’esport valencià. És la data, un 21 agost de 2016, en que el Projecte FER ha aconseguit la primera medalla olímpica de la seua història: l’aconseguida per les gimnastes Alejandra Quereda i Elena López, integrants del conjunt espanyol de gimnàstica rítmica. Els millors pronòstics s’han materialitzat. Alejandra i Elena es perfilaven com les principals opcions de podi de la delegació FER desplaçada a la capital carioca. La col·lecció d’èxits acumulats en els mesos previs a la gran cita de l’any disparava les expectatives i l’optimisme. I el conjunt nacional no ha decebut. Les dos gimnastes ja formen part de la memòria de l’esport valencià i espanyol. I, el més important, la fita conquerida per les dos reforça, justifica i avala el Projecte FER, un programa de suport i promoció a esportistes de la Comunitat, impulsat per la Fundación Trinidad Alfonso, que presidix Juan Roig.

Les llàgrimes de tristesa de Londres 2012 es van transformar en llàgrimes d’alegria i emoció a Rio 2016. Fa quatre anys, el conjunt espanyol de gimnàstica rítmica va ocupar la quarta plaça. Es va quedar a les portes de la glòria i de la medalla olímpica. A partir d’eixe moment, les components de l’equip nacional es van conjurar per a cicatritzar esta ferida esportiva i emocional a Rio. I ací hi ha la recompensa. Un premi més que mereixcut Pocs esports requeriran de tant sacrifici, de tanta exigència, de tant esforç, de tanta dedicació, de tanta renúncia a quasi tot, com la gimnàstica rítmica. Alejandra Quereda Flors (Alacant,24/07/1192) i Elena López Benaches (Torís, 04/10/1994) en poden donar fe. Tanta generositat per la seua banda ha trobat la justa gratificació.

podio 1

El sonor èxit aconseguit este diumenge es va començar a forjar 24 hores abans. En la jornada de classificació de dissabte, l’equip espanyol va enamorar el públic assistent i els jutges amb dos exercicis sublims. De fet, van concloure esta ronda preliminar com a les primeres classificades. No obstant això, els 8 conjunts finalistes tornaven a començar de zero en el moment culminant. El podi, per tant, requeria la perfecció en els dos exercicis, tant el de cinc cintes, com el mixt de cèrcols i maces. La competència que representaven Rússia, Bulgària, Bielorússia o Israel era ferotge. Només l’excel·lència permetria l’ascens al firmament olímpic. Dos posades en escena primoroses van obrir de bat a bat les portes de l’èxit. La puntuació en l’exercici de 5 cintes va ser de 17.800; la nota en el mixt va elevar-se fins els 17.966. El còmput global de 35.766 concedia la medalla de plata. L’or era per a Rússia i el bronze corresponia a Bulgària. A les 17 hores i 30 minuts del diumenge 21 d’agost de 2016, Alejandra Quereda i Elena López abastaven la destinació tantes voltes somniada i omplien de felicitat al Projecte FER.