Els germans Balaguer, vent en popa

La millor manera de respondre a les expectatives despertades és reforçar-les amb fets. Amb accions concretes que confirmen les il·lusions generades. Amb proves fefaents que donen la raó a les esperances suscitades. Els germans Balaguer són un bon exemple de presentar grans credencials. Nacho i Carlos van protagonitzar fa uns dies una gran campanada esportiva. Van aconseguir el títol absolut en la Copa d’Espanya de vela a la classe 420, l’avantsala de la modalitat olímpica 470. Els regatistes FER, encara en categoria sub 19, es van convertir en la millor de les 101 parelles participants al certamen, desenrotllat en aigües de Mallorca. D’esta manera, Nacho i Carlos certifiquen que apunten molt alt.

Els Balaguer han completat una fantàstica temporada. “Jo li posaria un 8”, afirma el menor, Carlos, de 16 anys. Al març, van ser segons en el Campionat d’Espanya sub 19 celebrat a Barcelona. Al juliol, van acabar cinquens del Mundial, celebrat a Itàlia. A l’agost, es van penjar la medalla de bronze en el Campionat d’Europa, desenvolupat a Hongria. Però el colofó perfecte ha arribat amb la medalla d’or aconseguida a la Copa d’Espanya. No només van ser els primers de les 18 parelles participants en la seua categoria específica, la masculina sub 19. La seua embarcació es va convertir en la millor de les 101 presents en el certamen. “No sé si és el millor resultat de la nostra carrera esportiva. Potser, estiga a l’alçada de la tercera plaça assolida a l’Europeu del passat mes de juliol. Però és cert que un or sempre lluix més “, apunta Nacho, el major, de 17 anys.

balaguer-en-accion

La modalitat practicada pels germans Balaguer és la 420, classe en la qual es competeix per parelles i que és l’avantsala de la categoria olímpica 470. Per a quan el salt? Nacho i Carlos ho tenen clar. “En 2018, ja volem començar a prendre contacte amb la modalitat 470. Però som conscients que el salt serà dur. Notarem el contrast, sobretot pel grandíssim nivell que hi ha en esta categoria”, apunten Nacho i Carlos, fascinats amb la possibilitat d’arribar a disputar uns Jocs Olímpics. “Este és el nostre gran somni, però amb els peus a terra. Volem anar a poc a poc i, per descomptat, no descuidar en cap moment els estudis”.

Tot i que encara els queda per afrontar alguna regata abans de la conclusió de l’any, els germans Balaguer ja miren cap al curs 2017, un exercici en què preveuen finalitzar la seua etapa en la classe 420 amb la disputa del Campionat d’Espanya a Vigo, l’Europeu sub 19 a Itàlia i del Campionat del Món Absolut, fixat a Austràlia per al mes de desembre. Abans, des de casa, faran tota la força necessària perquè els seus amics i inseparables Quique i Pablo Luján tinguen sort. Els Luján, vides paral·leles amb els Balaguer, afronten a meitat de desembre a Nova Zelanda el Campionat del Món juvenil de la classe 420. “És clar que ens haguera agradat ser-hi”, assenyala Carlos, “però sempre diem el mateix: si no podem estar i guanyar nosaltres, que ho facen els Luján. Sentim els seus triomfs com si foren nostres”, comenten Nacho i Carlos. Són els germans Balaguer. Campions dins i fora del vaixell.