Héctor Tolsá i Noa Martín: altres dos diamants en brut ja brillen en el FER 2022

Una de les grans característiques i, al temps, un dels principals privilegis del Projecte FER és acollir en el seu equip a joveníssims esportistes que ja comencen a despuntar en les categories de formació; donar-los promoció i visibilitat; contribuir al fet que abandonen l’anonimat; i donar a conéixer el seu talent i èxits. Dos exemples que simbolitzen a la perfecció tot el recentment enumerat són els nostres protagonistes de hui: el triatleta Héctor Tolsá García i la nadadora Noa Martín Argente.

Comença a ser costum que el Projecte FER aculla en les seues files a esportistes capaços de competir i de brillar, quasi per igual, en el triatló i l’atletisme. Als casos ja coneguts de David Cantero del Camp i de Miguel Guzmán, s’ha unit enguany Héctor Tolsá García, un altre diamant en brut. Igual que David i Miguel, Héctor té molt clar que el seu present i el seu futur passen per l’esport que conjumina la natació, el ciclisme i la carrera a peu. Preguntat per quin dels tres trams se li dona millor, Héctor comenta que, encara que es defensa bastant bé en totes les disciplines, “potser, em troba més còmode amb la bicicleta. De fet, si no fora triatleta, molt possiblement, haguera sigut ciclista”, apunta el nou component de l’equip FER.

A l’hora de configurar el triatleta perfecte, Hector Tolsá (Ontinyent, 16 anys) es queda amb “la natació del sud-africà Richard Varga; amb la bici del noruec Blummenfelt; amb la carrera a peu de l’anglés Alex Yee; amb el físic del francés Vincent Luis; i amb la mentalitat de Javier Gómez Noya”. Héctor es va iniciar en el triatló quan tenia només 6 anys, “perquè el meu pare el practicava. Entre setmana, entrene en el Centre de Tecnificació de Xest. I, durant el cap de setmana, el faig amb el club d’atletisme de la meua localitat”. Tolsá va viure un 2021 molt reeixit. Va guanyar tot el que va disputar. De la seua col·lecció d’assoliments, sobreïx el doble triomf en el triatló convencional: or en el Campionat d’Espanya cadet, or en el Nacional per Comunitats Autònomes en edat escolar.

Amb un físic espectacular (amb tan sols 16 anys, ja mesura 1,  80m), Héctor Tolsá es considera “un triatleta amb una mentalitat forta. No solc perdre el componiment en les carreres. Ni peque d’eufòria quan em trobe bé, ni em crispe quan les sensacions personals o la situació de la prova no són les millors. Potser, és un reflex del meu caràcter, de la meua manera de ser. Em considere una persona tranquil·la, bastant estable i centrada”, assenyala. La seua primera gran cita de l’any arribarà el 14 de maig, jornada en la qual disputarà a Alacant la prova classificatòria per al Campionat d’Europa juvenil (previst a França a mitjan setembre). A més, el 28 d’agost, correrà a Banyoles el Nacional juvenil distancia sprint. I el 2 d’octubre, afrontarà a Cartagena el Nacional juvenil modalitat super sprint.

Per part seua, Noa Martín Argente (València, complirà 15 anys el mes d’octubre) s’uneix a la brillant i prometedora “Armada” de la Natació FER, formada, entre altres i altres, per Lidón Muñoz, Ángela Martínez, Carla Hurtado o Nacho Campos. Els seus inicis en la piscina es remunten a 2012. La raó, una prescripció mèdica: “Amb 5 anys, el metge em va recomanar començar a practicar la natació, en diagnosticar-me artritis idiopàtica juvenil. Ara, és més que una afició. Encara que requereix molt esforç i sacrifici, forma part de la meua vida”, explica la jove nadadora valenciana, que en 2022 tanca la seua etapa com a infantil.

Capaç de brillar en diferents estils i distàncies, Noa Martín, component del Club Ferca San José de València, creu que la seua evolució natural és cap a “el fons. Per tant, encara que també m’agrada la braça, semble encaminada cap a l’estil crol i les proves llargues”, assenyala Noa. De fet, en 2021, es va proclamar campiona d’Espanya infantil en els 800m lliures. I l’inici de 2022 ha resultat explosiu: al febrer, va regnar en el Campionat d’Espanya infantil de llarga distància (3.000 metres); i al març, es va exhibir en el Nacional infantil d’hivern, torneig desenvolupat a Cadis, i en el qual es va proclamar campiona d’Espanya en els 400m, en els 800m i en els 1.500m lliures. La seua pròxima gran cita serà el Campionat d’Espanya d’aigües obertes, esdeveniment que es desenvoluparà a Banyoles a la fi de maig i que és classificatori per al Festival Olímpic de la Joventut (Eslovàquia, finals de juliol).

A l’hora de definir-se, la nova integrant del FER 2022 destaca que és “competitiva i autoexigente. No m’agrada perdre i, sobretot, no m’agrada competir malament. A més, em solc concentrar amb bastant facilitat. Per contra, he de millorar molt encara en els viratges i en l’estil d’esquena”. Paraula de Noa Martín. Al costat del triatleta Héctor Tolsá, dues noves joies per polir en el Projecte FER. Ja rellueixen. I ho faran més en un futur.