Javier Lluch: “Somie disputar l’Europeu sub-23 de 2019 a València”

En qualsevol esport, tot canvi de categoria d’edat comporta un peatge. Un període d’adaptació. Un temps d’aprenentatge. Un procés de maduresa. En el triatló, hi ha un salt especialment dur. Una vegada acabada l’etapa júnior, el primer any com a sub-23 (categoria que consta de quatre temporades) resulta particularment ingrat i complicat. Javier Lluch Pérez (València, 23/04/98) ja ha superat esta frontera. L’any 2018, a penes ha competit. El millor resultat va ser la medalla de bronze en el Nacional Elit de distància sprint (or en la classificació parcial de la categoria sub-23).

De cara al pròxim curs, l’esportista FER s’ha proposat recuperar la seua presència en les competicions internacionals. Aspira a retrobar-se amb la seua versió més exuberant, la que li va permetre ser campió d’Europa júnior l’any 2016 i subcampió continental júnior el 2017. Dos fites espectaculars que no poden ser casualitat. Javier continuarà preparant-se als Estats Units durant uns anys més. I en la seua agenda de l’any 2019, un esdeveniment molt concret: el Campionat d’Europa sub-23, previst a València a mitjan setembre de 2019. Quasi impossible no somiar amb una gesta a la seua ciutat i davant dels seus.

Un any després, als Estats Units, quin balanç fas de la decisió presa i de l’experiència que estàs vivint?

Molt bo. Estic content. És una experiència molt grata. Crec que m’aportarà molts beneficis, esportius i personals. Tinc la sensació d’estar en el lloc idoni.

En principi, quina idea portes, la de continuar als Estats Units un temps més?

La idea és estar ací un temps prolongat. Per descomptat, fins a acabar els estudis universitaris de Health and Lifestyle Coaching que comence al gener. L’Arizona State University oferix unes condicions perfectes. A més, m’he adaptat molt bé a Tempe, la ciutat on visc

L’any que ve ja seràs sub-23 de segon any. Després del primer any de contacte amb esta categoria et veus molt lluny dels millors o tampoc veus tanta diferència?

La categoria sub-23 és molt exigent i complicada. Sobretot, durant el primer any, quan acuses el brusc salt des de júnior. És un canvi molt fort a tots els nivells: físic, mental, esportiu… Una vegada superada esta primera temporada, estic convençut que els resultats de 2019 seran millors i que aniré retallant distància amb els primers. Per ganes, il·lusió i esforç no serà.

Estic convençut que els resultats de 2019 seran millors. Per ganes, il·lusió i esforç no serà.

.

Preferixes la distancia sprint o l’olímpica? I dels 3 segments, preferixes o et sents més còmode en algun?

Actualment, em trobe més còmode en les proves de distància sprint. Crec que s’ajusta millor a les meues característiques. Però tinc claríssim que, si vull arribar lluny, he d’adaptar-me a la distància olímpica. Respecte a si tinc preferència per algun dels 3 segments especialment, la veritat és que no d’una manera especial. Crec que he aconseguit un equilibri molt bo en els 3 trams.

Finalment, quin tipus de proves tens pensat disputar l’any 2019?

En principi, faré proves continentals, tant copes d’Europa com en el continent americà. També, si puc, m’agradaria disputar alguna Copa del Món. I, sobretot, tinc com a gran objectiu classificar-me per al Campionat d’Europa sub-23, que tindrà lloc a València. Competir en este gran esdeveniment, a la meua ciutat i davant els meus, és un somni.