Jorge Ureña, listo para reaparecer

Torn per a Jorge Ureña. Un dels millors atletes espanyols del moment guaita al calendari. Nou mesos després de la seua meritòria novena plaça en el decatló del Campionat del Món de Londres, el combinero d’Onil està preparat per reaparèixer. Ho fa millorat, “tot i que no encara al 100%”, de la molesta lesió muscular que li va impedir competir a principis d’any, durant la temporada d’aire lliure, i que el va privar de disputar el Campionat del Món indoor de Birmingham. “Encara no estic en plenitud de condicions, però he de començar a provar-me ja. Les setmanes passen i s’acosta l’Europeu de Berlín“, comenta l’esportista FER. Ureña estarà present l’últim cap de setmana de maig a la Reunió Internacional de Gotzis, Àustria. L’atleta alacantí tornarà a atraure mirades i atencions. Jorge posseeix un do a l’abast de molt pocs. Cadascuna de les seues compareixences desperten molta expectació. No tots poden dir el mateix.

Fa 2 anys, el 2016, Jorge ja va competir en la Trobada Internacional de Gotzis. Va sumar 7.985 punts, xifra sensiblement inferior als 8.125 punts, la seua plusmarca fins al moment, acumulats després de completar el decatló del Mundial de Londres. Una diferència que traspassa allò merament numèric, allò simplement aritmètic, i que reflectix l’espectacular creixement experimentat per l’atleta d’Onil durant la passada temporada. Una evolució que l’ha instal·lat en l’elit internacional. Així ho va demostrar amb la plata a l’Europeu de pista coberta a Belgrad; així ho va apuntalar amb la seua victòria a la Copa d’Europa de proves combinades celebrada a Osca i amb la seua decisiva contribució a l’ascens de l’equip espanyol a la Superlliga europea de l’especialitat; i així ho va consolidar en el Campionat del Món de Londres, on va fregar la plaça de finalista i on va exhibir que és un excel·lent competidor.

Jorge Ureña
Jorge Ureña

Jorge ja no és cap anònim. Tot el contrari. A nivell internacional, els seus rivals li valoren, el respecten. En clau domèstica, l’esportista d’Onil forma part de la nova i puixant generació que està revitalitzant l’atletisme nacional. No obstant això, el component del Projecte FER compta amb un sòlid argument a favor seu: la seua naturalitat, la seua normalitat. “Seguisc prenent-me l’atletisme com una forma de diversió. Sóc conscient que la gent espera el màxim de mi; però, de moment, no em pressiona. Ben al contrari, m’ho prenc com un al·licient, com un estímul, com un honor “, apunta Jorge, de 24 anys. A l’agenda dels Ureña (fill i pare, esportista i entrenador, Jorge i José Antonio), apareix subratllada i amb lletres majúscules la cita del Campionat d’Europa, previst a Berlín per al proper mes d’agost. “Entre les ganes de revenja pel que em va passar a l’Europeu de fa dos anys a Amsterdam, quan tres nuls en disc em van treure una quasi segura medalla i la mínima per als Jocs de Rio, i entre les ganes que tinc de competir en un gran esdeveniment després perdrem el Mundial indoor de Birmingham, vull fer-ho molt bé a Berlín. Almenys, acabar entre els 8 primers i ser finalista”, explica l’alacantí.

Si tot va bé i les maleïdes molèsties físiques que ja li van minar el 2017 el respecten, Jorge no només tindrà l’oportunitat de certificar a Berlín la seua categoria internacional. També podrà espantar els fantasmes que el persegueixen cada vegada que s’enfronta als llançaments; sobretot, a la javelina i al disc. Davant l’amenaça, un missatge realista del seu pare i entrenador: “Jorge mai brillarà en els llançaments. Es tracta d’assumir-ho i de mitigar l’angoixa. És qüestió de treball, de millorar les tècniques i, sobretot, de confiança i seguretat. L’objectiu és reduir els danys i la pèrdua de punts quan arribin aquestes proves i d’anar conquistant certs mínims. Perquè, si en els entrenaments ho fa, per què no ho aconseguirà en les competicions “, es pregunta, esperançat, José Antonio. Amb tan sols 24 anys, Jorge encara no ha arribat a la seva plenitud, a la seva maduresa. Quan ho faci, podrà atacar una altra fita: establir el rècord d’Espanya de decatló, vigent des de 1998 gràcies als 8526 punts de Francisco Javier Benet. Qüestió de temps. Tot arribarà.