Kim López vuela cap a Rio i els nadadors s’exhibixen a Sabadell

Sobre l’aigua, sobre el tartan, sobre el tatami, sobre el parquet… No hi ha superficie esportiva que se li resistixca al Projecte FER. Darrere queda altre cap de setmana fèrtil en diferents àmbits i entorns. Tan productiu que va proporcionar un nou passaport per als Jocs Paralímpics de Rio 2016. El beneficiari és el llançador de pes Kim López. Durant un control desenrotllat en Alfàs del Pi, l’atleta FER va projectar l’artefacte fins els 15,86m, un registre de somni que supera en més d’un metre la mínima exigida (14,50m) i que representa un nou rècord d’Espanya de l’especialitat i en la categoria F12. L’espectacular marca consolida Kim López en la vanguarda de la prova i ratifica que en Rio, la seua primera presència paralímpica, serà un dels grans favorits per a ocupar el podi i reeditar els èxits abastats en certàmens mundials i continentals durant els últims anys.

Mentrestant, la natació ha oferit dos jornades espectaculars. Com era previsible, els set nadadors FER s’han donat el seu particular homenatge en el Campionat d’Espanya de natació paralímpica celebrat en Sabadell. Fins a 20 medalles (16 ors i 4 plates) s’han acumulat en les diferents proves que formen part del programa de Rio 2016. Ricardo Ten va atrapar tres ors: 50m esquena i 50m mariposa S5, i 100m braça SB4. José Antonio Marí es proclamava campió d’Espanya en els 50m i 100m lliures S9. David Levecq guanyava els 100m papallona, els 50m lliures i els 100m lliures de la categoria S10. Sergio Martos era primer en els 50m i els 100m papallona. Ariadna Edo aconseguia l’or en els 400m lliures i la plata en els 100m lliures S13. Ana Maria Martínez s’imposava en els 100m braça SB9 i en els 100m lliures S10, i era segona en els 50m, en els 400m lliures i en els 100m esquena S10. I Alba Villa s’adjudicava els 50m lliures i els 50m esquena S5. A més, s’abastaven quatre mínimes paralímpiques B (Ten, en els 100m braça SB4; Marí, en els 50m i els 100m lliures S9; i Edo, en els 400m lliures S13).

Sense punts, però amb la constatació d’un evident canvi d’inercia torna Laura Gómez de la seua gira sudamericana. En apenes set dies, la judoca valenciana ha posat punt i final a setmanes de decepcions amb l’obtenció de sengles medalles de plata en els Open de Perú i Argentina. Encara que en termes aritmètics no reforça la seua candidatura olímpica, estos dos brillants resultats concedixen a Laura un fort impuls anímic de cara a la recta final de la lluita per acudir a Rio. Una lluita que ha iniciat este mateix cap de setmana l’esportista paralímpic Rafa Andarias. L’alacantí ha inaugurat oficialment quatre mesos d’autèntic vertigen. Un intens tram en el qual afrontarà quatre competicions i dilucidarà la seua presència en els Jocs de Brasil 2016. Lliura un pols sense treva amb altres quatre aspirants. Només un d’ells serà coronat com el representant de la vela nacional en la classe 2,4mR. De momento, Andarias ha disputat este cap de setmana en Valencia el Campionat d’Espanya de l’especialitat. Ha conclós en la segona plaça de 10 participants.

Per la resta, el cap de setmana va deixar altres notes d’interés protagonitzades pel sector femení del Projecte FER. Són els casos, per exemple, de Silvia Navarro i Lara González, components de la selecció espanyola d’handbol que este dissabte superava en Lleó Holanda, actual subcampiona mundial. La victòria suposa la classificació virtual per al Campionat d’Europa de nacions de finals d’any en Suècia. Altra parella quasi insuperable de l’equip FER la formen Tamara Miquel i Blanca Palmer. Les dos jovens taekwondistes, encara en edad junior, han participat en l’Open d’Holanda, un certamen de categoria absoluta. Encara que les dos perdien en primera ronda (huitens de final), competien al màxim nivel contra sengles rivals russes, més expertes i de més edat que les valencianes. Per últim, Isabel Ferreres ha demostrat, de nou, ser un dels valors emergents del ciclisme espanyol en pista. La castellonenca es consolidava en Tafalla, Navarra, com l’esportista junior més regular en les modalitats de velocitat després de les tres Copes d’Espanya celebrades en les últimes setmanes: Madrid, Mallorca i Tafalla.