La frontera de las mínimas paralímpicas

A priori, només són números. Simples xifres. Com a tals, fredes i insensibles. No transmeten res. No obstant, per a aquells que les perseguixen, per a aquells que aspiren a rebaixar-les, son guarismes amb forma de repte. Amb aspecto de desafiament. Són les famoses i diabòliques mínimes, les fronteres d’obligat trànsit per a signar els desitjats passaports que permeten competir en Rio 2016. Cinc atletes adaptats del Projecte FER pretenen seguir l’estel.la de David Casinos, l’incombustible llançador de pes i disc (ara només disc), el tetracampió paralímpic, la presència del qual en Rio ja està garantida gràcies a la corona mundial aconseguida el passat any. A mig any de la màgica cita, així estan cadascun d’ells.

Kim López: Amb importants fites ja en els seus aparadors, tant en Campionats d’Europa (doble or, en pes i disc, en Swansea 2014), com en Mundiales (or en disc en Lió 2013, bronze en pes i plata en disc en Doha 2015), l’esportista valencià busca ara la participació en els seus primers Jocs Paralímpics. Dins de la seua categoría, la F12, només figura en el programa de Rio el llançament de pes. La mínima és 14,50m. Kim espera aconseguir la desitjada marca “en qualsevol moment i en qualsevol dels controls que faré des de ja mateix”

Héctor Cabrera: Després d’irrompre en l’esfera internacional amb la medalla d’or en el llançament de javelina F12 de l’Europeu de Swansea en 2014, l’atleta d’Oliva va confirmar la seua consolidació en l’elit universal amb la cinquena plaça abastada en la mateixa especialitat del Mundial de Doha de 2015. Ara, Héctor ja acarona els 57,94m exigits per a competir en Rio. De fet, a meitat de febrer va abastar la mínima B amb un tir de 57,58m. L’esportista FER no només està convençut de la seua classificació per als Jocs del proper mes de setembre; a més, “pensé que puc lluitar pel podi si les lesions em respecten”

FOTO FER 2 -01

Antonio Andújar: Especialista en el fossal d’arena, prepara la llargada, la prova inclosa en el programa paralímpic de Rio en la seua categoria, la F47. La marca requerida és 6,72m. “Estic segur que puc abastar-la, però vaig a poc a poc. L’atacaré amb totes les meues energies en maig o juny”

Pablo Cantero: El jove esportista valencià, categoria F11, es debat entre la velocitai la llargada, “pero vaig a centrar-me en el salt. Tinc com a millor marca 5,50m, me demanen 6’16m; no és fàcil, però la puc aconseguir. Estic canviant la cama de batuda. Tinc més força en l’esquerra i estic intentant coordinar el salt”

Iván José Cano Blanco: Tot i proclamar-se subcampió continental i mundial en el salt de llargada F13, esta prova no figura en el programa olímpic. Per això, ha d’intentar-ho tot en la velocitat, en els 100m llisos T13. “Si no ho aconseguixc a nivel individual, a vore si puc abastar-ho com a integrant de l’equip de relleus”: