Marta Ortiz, una vida lligada al tatami

La judoka FER espera aconseguir una medalla a la Supercopa d’este cap de setmana

El judo en la família de Marta Ortiz és més que un esport, és una passió que gràcies al seu pare, gran amant de les arts marcials, gaudixen tant ella com la seua germana des de molt xicotetes.

Als quatre anys sense adornar-se’n ja estava entrenant a un tatami. Al principi tan sols era un joc amb el qual gaudia junt a la seua germana. I de la mateixa manera va deixar de ser un joc de xiquetes per a convertir-se en alguna cosa més seriosa, en un esport amb disciplina, en el que es competeix i en ocasions es guanya medalles. 

La judoka FER afortunadament ja ha viscut alguns d’estos. Però el que sempre recordarà és el Campionat d’Espanya a Cáceres de 2012, on tant ella com la seua germana es van proclamar campiones. “Eixe dia vam fer que guanyar al judo fóra fàcil. El nostre primer campionat nacional, dos germanes entrenant des de molt xicotetes i que ho fan tot juntes ens proclamem campiones d’Espanya, jo a la categoria cadet i ella a la infantil. Va ser algo increïble i que mai oblidaré”, assegura Marta Ortiz. 

El mateix diu la seua germana que es declara com la seua major fan i ara més després d’haver superat un problema renal que l’ha tingut apartada de la competició durant els últims mesos. “Altra persona s’haguera rendit, haguera tirat la tovallola. Però ella ha lluitat i estic convençuda que ara pot aconseguir qualsevol cosa que es propose”. 

Eixa capacitat de lluita és un dels elements que millor defineixen a la judoka de Torrent com desvetla el seu entrenador, Vicent Carratalà: “Marta és una persona molt lluitadora i molt forta mentalment. Açò li ha ajudat a sobreposar-se i eixir endavant en moments durs amb el qual ha tingut que lluitar. A més, cal dir que ella és una persona molt activa perquè apart de fer judo realitza teatre, estudia dos carreres i enguany és Fallera Major de la seua falla i possiblement per açò ha aprés a focalitzar les coses i donar el millor de si mateixa en cada una d’elles”. 

Si manté el nivell, el seu entrenador creu que Marta Ortiz apunta maneres i pot aconseguir qualsevol objectiu que es propose. Encara que reconeix que no cal  pressionar-la i seguir el pla esportiu que hi ha establert. 

“Ara el més important es que torne a competir a un alt nivell després del seu problema de salut i fer una bona temporada a la categoria junior i si tot va bé estar en un parell d’anys amb Ortiz en Europeus, Mundials i en alguns jocs”. 

Per a açò encara resta prou, ja que la carrera esportiva de Marta Ortiz no ha fet més que desenganxar. Ara es centra en aprendre de grans judokes com Laura Gómez i Sugoi Uriarte, amb els qui entrena dos voltes per setmana, i practica combats que li són de gran ajuda en competicions com la Supercopa d’este cap de setmana en Àvila. 

“A la Supercopa espere fer una bona competició, mostrar un gran nivell i aconseguir una medalla. Estic entrenant dur tant físic com tàcticament per a créixer poc a poc en cada competició i poder aspirar al Campionat d’Espanya junior, que és el gran objectiu d’esta temporada”. 

I en tot el procés recalca que és de vital importància l’ajuda del Projecte FER més enllà de l’ajuda econòmica. “Projecte FER no és una simple beca, mostra els valors importants de l’esport. El meu entrenador sempre em diu que no hem de ser campiones d’una copa, sinó campions de la vida i açò el Projecte FER ho mostra molt bè. 

Marta Ortiz té clar que formar part del Projecte FER val la pena i per açò anima a altres esportistes a que presenten la seua candidatura per a 2015. “Els millors esportistes de la Comunitat Valenciana estan en Projecte FER, així que, si vols ser-ho has de formar part d’ell”.