Nova opció olímpica per a Lola Riera

Encara queda una oportunitat. Un últim comodí. Difícil, molt difícil d’abastar, però comodí al cap i a la fi. La selecció espanyola femenina de hoquei herba afronta des d’este dissabte, dia 22, fins el diumenge dia 30 d’agost el Campionat d’Europa, competició que se celebra en Anglaterra. Després de la decepció de no aconseguir la classificació per als Jocs de Rio en el Preolímpic desenrotllat en València, el combinat nacional, amb l’esportista FER Lola Riera com una de les seues peces bàsiques, busca el més difícil encara: ser campiona d’Europa. “Han passat quasi dos mesos, però encara no ha desaparegut completament la frustració de quedar-nos a les portes del billet olímpic en València. Però hem d’animar-nos, disposem d’una nova oportunitat”, comenta l’esportista valenciana.

El repte és majúscul. El passaport olímpic a través d’este Europeu està caríssim. Només la selecció que es proclame campiona continental en Anglaterra obté el billet directe cap als Jocs de Rio de Janeiro 2016. I això a pesar que determinats combinats (en concret, Anglaterra, Alemanya i Hoalnda) ja s’han assegurat la presència en Brasil per la via dels Preolímpics. Existix, no obstant, una última finestra aliena a qüestions purament esportives. Pot semblar exòtica. Però existir, existix.

L’esmentada porta d’accés a Rio passa per la renùncia de Sudàfrica, els responsables esportius i federatius de la qual, descontents, es plantegen no acudir a Rio perquè la plaça, tal i com desitjaven, no va aconseguir-se a través del Preolímpic de Valencia, sino per guanyar el seu torneig continental, en el qual apenes tenen competència. Al respecte, Lola Riera es mostra expectant: “pot semblar estrany, però eixe és el compromís que havien adquirit en Sudàfrica. De fet, ja hi ha un precedent: el seu equip masculí no va acudir a Londres 2012 per este mateix motiu. Ja vorem. Vull ser optimista i pensar que compliran la seua paraula. Si renuncien, la plaça olímpica és per a nosaltres”, explica la jugadora del Projecte FER.

Espanya compartix grup amb les seleccions de Bèlgica, Holanda i Polònia. Els dos primers del grup passen a semifinals, on possiblement esperen els combinats d’Anglaterra i Alemanya. Lola Riera afirma que la selecció ha de ser “ambiciosa i, si més no, hem de passar a semifinals. Es més, te diria que el nostre objectiu és aconseguir una medalla”, afegix l’esportista FER. L’última vegada que el combinat femení va pujar-se al podi en un Campionat d’Europa va ser en l’any 2003, una plata en Barcelona. Dotze anys després, es busca l’or per a protagonitzar una autèntica proesa i volar des d’Anglaterra fins a Rio de Janeiro. Sense perdre de vista la decisió de Sudàfrica.