Pablo Torrijos i el número 17

El número 17 ja forma part de la vida esportiva de Pablo Torrijos. Durant els passats mesos de febrero i març d’este any 2015, l’esportista castellonenc va travessar una frontera que, fins eixe momento, se li resistia a l’atletisme espanyol. El representant del Projecte FER va aconseguir un vol inèdit en el triple salt nacional. I per dos vegades, a més. Un 22 de febrero, Pablo va establir una marca de 17,03m en el Campionat d’Espanya de pista coberta celebrat en Antequera.

Dies més tard, un 7 de març, el castellonenc feia la seua notorietat un centímetre més gran en arribar fins el 17,04m, un registre que li va permetre proclamar-se subcampió d’Europa baix sostre en Praga. El salt de qualitat ja s’havia abastat. Torrijos ja havia projectat sobre el fossal d’arena tot el seu potencial, caràcter i talent.

Desgraciadament, una certa alteració de la seua planificació de la seua temporada a l’aire lliure i uns dolors en els turmells van interrompre de cop la seua meteórica progressió i li van impedir brillar el el Campionat del Món de Pekín. El castellonenc deixava per a l’any olímpic l’obtenció de la mínima que li permeta estar durant el mes d’agost en Rio 2016.

Optimista per natura, l’atleta FER està convençut de la seua presència en els Jocs Olímpics del proper estiu. I ara, després de saber que la mínima exigida s’ha reduït fins els 16,85m, no alberga cap dubte. El nou any l’ha planificat al detall. “No vull repetir les errades comeses fa uns mesos. Després de saltar 17,04m i aconseguir la plata europea a Praga, vaig començar a rebre propostes per a participar en diferents reunions de la Diamond League. Era difícil dir que no. Mesos més tard, he arribat a la conclusió que vaig enganyar-me. Vaig modificar la meua preparació i ho vaig pagar amb forts dolors en els turmells”, reconeix amb sinceritat l’esportista castellonenc.

Per això, per a 2016, la seua agenda està estructurada de forma rigurosa. I començarà a executar-la en breu. Amb l’inici d’any, es desplaçarà cap a Lisboa i Tenerife a sengles concentracions. En any olímpic, la destinació final no és altra que la classificació per a Rio 2016. No obstant, no tota la seua activitat es limita a la mágica cita del mes d’agost en la ciutat brasilera. Abans, Pablo Torrijos acudirà a diversos fronts competitius. A banda dels habituals certàmens nacionals, el triplista FER ha previst la seua participación en el Campionat del Món de pista coberta en Portland (del 18 al 20 de març) i en el Campionat d’Europa a l’aire lliure en Amsterdam (del 5 al 10 de juliol).

Pablo firmaria “ser finalista en Rio”. Ara mateix, “sols me preocupa preparar-me a conciencia per a aconseguir el més prompte possible el desitjat salt de 16,85”, comenta l’esportista FER, cridat a marcar una época en el triple salt nacional. “Quan era xicotet, el meu número favorit era el 9. El 17 no me deia res. Pero si ho pensé bé, ara la meua vinculació amb eixa xifra es innegable. Amb 17 anys, vaig disputar la meua primera gran competició internacional, el Campionat del Món juvenil; i anys més tard, he sigut el primer espanyol en superar eixa barrera. Tant de bo eixe registre es convertixca en inseparable a partir d’ara, serà una bon señal”, apunta Pablo. Qui sap si el proper 17 d’agost, una jornada després de la final de Rio, el castellonenc està celebrant l’obtenció d’un diploma olímpic. O potser alguna cosa més.