Nàixer al Mediterrani constituix el primer impuls. Fer-ho en aigües alacantines, una crida definitiva i irrenunciable. Amb Iván Pastor com a gran emblema i referent, l’esport de la vela va adquirint un creixent protagonisme en el Projecte FER, gràcies a la presència d’un grup de joves regatistes. Entre ells, dos fèmines amb sengles targetes de presentació realment prometedores. Són Paula Lissorgues i Julia Miñana. Tot i que les evolucions que experimenten en els propers anys i les seues incorporacions a les categories olímpiques dictaran les seues autèntiques aspiracions en l’elit de l’esport nàutic, els resultats aconseguits en les divisions de formació estimulen la il·lusió. Mostren dos projectes molt esperançadors.
Natural de la bonica població costanera alacantina d’El Campello, i amb un pare practicant del windsurf, Paula Lissorgues (13/10/1999) estava predestinada a vincular-se a l’univers de la vela. I, de moment, la seua aventura no li va gens malament. A pesar de la seva joventut, encara no ha complit els 17 anys, l’esportista FER esbossa un futur esplendorós. La seua progressió en la classe làser 4.7, la modalitat en la qual es competix individualment i que és la prèvia a la disciplina olímpica de làser radial, revela una regatista cada any més madura i competitiva. Des de fa tres anys, no falta a la seua cita amb els podis en totes i cadascuna de les competicions domèstiques que afronta. A més, a nivell internacional és respectada i considerada. Per exemple, enguany ha sigut vuitena en el Campionat d’Europa sub 18, celebrat a França, i va ser setena en el Mundial sub 18, desenrotllat a Alemanya.
Un tant supersticiosa, amant de Rafa Nadal, enamorada dels dofins, amb la presència en uns Jocs Olímpics com el seu gran somni, i amb un profund sentiment de gratitud cap a la seua entrenadora, la murciana Lucía Reyes, Paula Lissorgues ha de prendre en les pròximes setmanes una decisió vital per al seu futur. Per les seues característiques físiques, tant l’altura com el pes, sembla difícil el seu salt i adaptació a la modalitat làser radial. Per això, en breu ha de determinar en quina d’estes dos especialitats s’embarca a partir de l’any: o la 470 o la 49er fx. Les dos classes són olímpiques i en les dos es competeix per parelles. A 70 quilòmetres d’El Campello es troba la localitat de Xàbia, lloc de naixement de Julia Miñana, que es va iniciar en esta pràctica esportiva als 11 anys. Ara, amb 16 acabats de fer, la regatista alacantina només pot extraure conclusions positives del curs 2016. Després de brillar en la modalitat optimist, disciplina en la qual es va proclamar campiona d’Europa infantil a 2015, Julia no podia evitar un cert vertigen davant el salt a la classe 420, especialitat d’embarcacions per parelles i avantsala de la modalitat olímpica de 470.
No obstant això, l’ascens a una disciplina superior està confirmant les bones expectatives que Júlia ha descrit durant els últims anys. La regatista alacantina es va proclamar campiona d’Espanya sub 17 al mes de març. I lluny de les nostres fronteres s’ha defensat amb extraordinària personalitat i maduresa. Tant que este estiu ha resultat molt positiu. Sempre en la divisió sub 17 femenina , va ser cinquena en el Campionat del Món celebrat a Itàlia, i va repetir plaça a l’Europeu disputat a Hongria. Julia aspira a poder dedicar-se a la pràctica professional de la vela i somnia amb ser olímpica algun dia a la classe 470, encara que reconeix que tots dos objectius són molt complicats. De moment , seguirà divertint-se amb la vela. El futur està per escriure.