Rafa Andarias entrega el testimoni a Iván Pastor

Els unix la seua passió per la vela, esport pel qual tots dos senten autèntica veneració. També tenen en comú els seues brillants historials. Rafa Andarias i Iván Pastor són dos dels grans regatistes espanyols. I, amb la seua pertinença, donen lluentor al Projecte FER. El primer acaba d’aconseguir el repóquer de corones nacionals en l’especialitat 2.4mR. “Mai no haguera somniat aconseguir cinc títols de campio d’Espanya. És una enorme satisfacció”, assenyala Rafa Andarias. Exigent i perfeccionista com a pocs, qualifica com a “notable” una temporada en la qual ja ha abastat quatre podis, i en la qual encara ha d’afrontar el Campionat d’Europa i del Món. El de Xàbia desprén optimisme i creu que va “pel bon camí per a estar el proper any en els Jocs Paralímpics de Rio”. Andarias li entrega esta setmana el testimoni a Iván Pastor, qui va començar ahir la disputa d’un dels seues grans reptes durant este curs del 2015: el Campionat d’Europa de vela en la clase RS:X. competició que se celebra a Sicília i que conclou este proper dissabte dia 27

Als seues 35 anys, este autèntic icono de la vela espanyola torna a ser un dels competidors més ilustres en les aigües sicilianes. Iván Pastor ja sap el que és ocupar i fregar el podi en anteriors Campionats d’Europa. Va ser tercer i, per tant, bronze en 2011 en Bulgària; va acabar quart i va quedar-se a les portes de les medalles en les edicions de 2009 i 2010. Per a enguany, “l’objectiu és estar el més amunt posible. Clar que aspire a pujar al podi d’un Europeu quatre anys després; però entre que la competició reunix un alt nivel esportiu, i entre altres variables sempre imprevisibles com el vent i el meu estat físic, preferixc ser caute i no presionar-me en excés abans del començament de les regates”, assenyala l’esportista FER.

De moment, la temporada d’Iván Pastor està resultant molt regular. Els seus millors resultats han sigut la tercera plaça en la Regata Internacional de Rio de Janeiro, la quarta posición en el Trofeu Princesa Sofia de Mallorca, i el seté lloc abastat en la Copa d’Europa de Medembilk, Holanda. En este Campionat d’Europa iniciat ahir, l’esportista FER FER conta amb l’avantatge de conéixer el camp de regates: “He competit ja en Sicilia en un Mundial i un Europeu. M’agrada l’enclavament, és calorós, hi ha bon oratge. Tenen diferents opcions per a ubicar les regates segons el vent que hi haja. És un bon lloc per a competir, la veritat”, indica un Iván Pastor que en 2014 va concloure este Campionat d’Europa, celebrat en Turquia, en l’onzena posició.

Amb independencia del que ocórrega esta setmana en el certamen continental, la temporada del regatista alacantí encara presenta fites de gran entitat. La següent parada del seu viatge arribarà en agosamb motiu del Preolímpic que, a més, es disputarà en Rio de Janiero. “Serà com un assaig general per als Jocs de 2016. Va un regatista per país i espere estar com a representant espanyol”, confesa Iván Pastor. Perquè eixe és el gran objectiu de Santa Pola, acudir als seus quarts Jocs Olímpics després dels d’Atenes (dotzé), Pekín (nové) i Londres (setzé). Encara que Iván no es planteja encara el final de la seua trajectòria, la presència en Rio podria suposar el colofó perfecte a una vida entregada a la vela. I no sols esportiva. També personal.