Rafa Andarias: “Rio 2016 encara queda lluny, però estem en el camí”

Més que sang, per les seues venes corre l’aigua de la mar. Rafa Andarias (Xàbia, 06/03/1990) i la vela conformen un binomi indisociable. No debades, l’esportista alacantí porta dos terços de la seua vida pujat a un vaixell. Ni tan sols la discapcitat que patix en els seus membres inferiors des què va naixer li ha impedit dedicar-se a la seua autèntica passió. I el que va començar sent una simple afició s’ha convertit en devoció. De fet, el regatista FER és tot un referent de la vela paralímpica a España. Acumula cinc títols de campió nacional en l’especialitat 2.4mR. A més, el seu nom apareix sovint en els llocs d’honor de les competicions internacionals. Sense anar més lluny, després d’un 2014 molt brillant, durant el present curs ja ha ocupat el podi en quatre ocasions (en tres competicions domèstiques, i en una Copa d’Europa). Amb el mèrit afegit que en gener estrenava embarcació. Fa pocs dies, es coneixia que ha finalitzat com a segon en el Circuit EUROSAF. I queda el millor: el Campionat d’Europa, previst en València per a setembre, i el del Món, fixat en Austràlia per a noviembre. Rafa Andarias camina amb pas ferm cap als Jocs Paralímpics del proper estiu en Rio de Janeiro. Vol ser altre ilustre esportista de Xàbia. Com David Ferrer.

Després d’un 2014 amb resultats espectaculars, enguany tampoc es queda darrere. A més, amb el mèrit que en gener vas estrenar nova embarcació. Tan important i delicat és canviar de vaixell?

En l’elit, cada modificació es nota. Canviar de vaixell significa variar la teua forma de navegar per complet perquè cada embarcació té les seues característiques i el seu compartament. Este nou que porte des de principi de 2015 sura més en la proa, per la qual cosa he de seure’m més cap a la part davantera per a anar més ràpid.

El teu palmarés ja comença a ser enlluernador. De tot el que has aconseguit fins la data, amb quins resultats et quedes?

Amb el primer Campionat d’Espanya. Sols tenia 19 anys. És un èxit que mai no oblidaré. I a nivel internacional, me quede amb la segona posició aconseguida fa pocs mesos en una prova de la Copa d’Europa celebrada en Itàlia.

Als de Londres 2012, vas anar com a reserva. Tot sembla encaminat a que el proper estiu vas a cOmplir el teu somni de ser paralímpic. Explica’ns com estan les teues opcions per a participar en Rio 2016

Rio encara queda lluny. Estem a meitat de temporada, i queda per davant el més dur i important: els Campionats d’Europa, en Valencia, i del Món, en Austràlia. Ara mateix, tant per ranking individual, com per la classificació per països, tindriem moltes possibilitats, però encara hem de seguir treballant molt I acumulant bons resultats, fonamentalment en el Mundial, que és la competició clau.

Quins objectius te planteges per a estes dos grans cites, l’Europeu i el Mundial?

En el Campionat d’Europa, que a més se celebra en València, l’objectiu és clasificar-me entre els 10 primers. Respecte del Campionat del Món, la meta és contribuir a clasificar l’equip espanyol per als Jocs Olímpics.

Tens 25 anys. Practiques la vela des dels 8. Rafa Andarias entendria la seua vida sense practicar este esport?

La verita tés que mai m’he parat a pensar-ho, però crec que no. Més que una afició o una simple pràctica esportiva, la vela representa per a mi una forma de vida que m’ha oferit moltes penes i moltes alegries. Quasi tot el que sóc, sobretot com a persona, li ho dec a la vela. No em penedixc de res.

Com transcorre un dia habitual en la vida de Rafa Andarias?

Després d’alçar-me i desdejunar, m’agrada posar-me al dia i repassar les notícies d’actualitat. Després, entrene prou hores. La duració de la sessió depén de les condicions del vent. I després de dinar, m’agrada relaxar-me, escoltar música i ser actiu en les xarxes socials. I li dedique prou de temps a llegir el reglament de la vela, m’agrada actualitzar-me i tindre’l prou controlat.