Roberto Sánchez: “La quarta plaça del Mundial va deixar-me quasi sense paraules”

De seguir que haurà practicat més que mai una de les seues principals aficions, recollir fotografíes i gravacions de tots els llocs que visita per a competir. No és per a menys. Roberto Sánchez Mantecón haurà tornat dels Estats Units amb moltes escenes i instantànies que, amb el pas del temps, li evocaran alegria i satisfacció, i li transmetran energia per a seguir endavant. L’esportista de Manises, de 19 anys, va aconseguir el passat divendres el millor resultat de la seua incipient trajectòria esportiva, una brillant quarta posición en el Campionat del Món celebrat en Chicago. Va quedar-se a només 7 segons del podi. Una excel.lent manera de posar punt i final a la seua etapa junior. L’esportista FER arredonix un espectacular 2015, en el qual s’ha reafermat en territorio nacional (va ser campió d’Espanya) i en el que ha guaitat a l’elit internacional. La seua progressió el convertix en un valor emergent.

Abans del Campionat del Món junior, el teu objectiu era acabar entre els quinze primers. No obstant, vas acabar quart. Com valores la teua actuació?

Li posaria una nota molt alta. Ara que han passat ja uns dies, ho tinc més assimilat. Però només acabar la prova, estava en un núvol, quasi sense paraules. Era el meu primer Mundial i desconeixia allò que me trobaria. Per això, la quarta plaça va saber-me a glòria.

Només 7 segons van separar-te del bronze i del podi. Te queda un cert sentiment de frustració o la quarta plaça te satisfà plenament?

Me satisfà molt, encara que no plenament, perquè reconec que quedar-te tan prop del podi te deixa en el cos una espineta. Però s’imposa l’alegria.

La prova va desenrotllar-se enmig d’unes condicions climatològiques molt adverses. De fet, no va celebrar-se el tram de natació. En quina mesura va afectar esta situació tant a la teua actuació com a la globalitat de la prova?

La veritat és que el temporal ens va agafar tots per sorpresa. Potser va haver alguns competidors als quals els va afectar més. Jo vaig asumir-ho i portar-ho prou bé.

Campió d’Espanya individual, tretzé en l’Europeu i ara quart en el Mundial. L’any 2015 està resultant excel.lent, veritat?

Sí. I això a pesar que els inicis del curs van ser difícils a causa d’uns problemes físics. Feliçment, van resoldre’s i he pogut aconseguir uns resultats que, per a mí, són espectaculars i que eren impensables fa poc.

Enguany tanques la teua etapa com a junior. A partir del proper any, seràs sub 23. Què podem esperar de Roberto Sánchez en els propers anys? Perceps que pots arribar a ser un gran triatleta en categoria elit?

El temos ho dirà. Podem esperar capacitat de lluita, màxima entrega i il.lusió, i permanent afany de superació. Diria que s’ha acabat la fase d’aprenentatge i, amb el canvi de categoria, arriba allò més seriós. Tant de bo estem a l’alçada.

Quan te compares amb altres grans triatletes internacionals de la teua edat, què creus que te falta per a millorar més encara i pujar un esglaó més?

Soc exígent i autocrític, però sincerament me veig prou regular en tot. Comparant-me amb la resta dels meus principals rivals, potser haja de millorar en la natació