L’atletisme també és el rei dels esports en el Projecte FER. Amb 28 representants, és la modalitat que més components aporta al FER 2016. Velocistes, llançadors, saltadors… i els esforzats decatletes i heptatletes. Fins a 6 esportistes s’han especialitzat en l’exigent i dur univers de les proves combinades. De tots ells, el principal banderer és Jorge Ureña, l’ascendent atleta d’Onil que, durant el Campionat d’Europa del passat mes de juliol, va acaronar la seua classificació per als Jocs Olímpics de Rio. Un desgraciat concurs de llançament de disc va disoldre en pocs minuts tots els mèrits acumulats en les hores prèvies. A Espanya, dirimix la seua primacia amb Pau Tonessen. No obstant això, darrere de l’estela d’Ureña, subcampió d’Europa sub 23 en 2015, emergixen una sèrie de jóvens promeses, tant masculines com femenines. Amb tots ells, el Projecte FER exhibix múscul.
El sextet d’atletes FER que practiquen les proves combinades es completa amb tres xics i dos fèmines. El major de tots ells és Pablo Trescolí, esportista naixcut a Anglaterra en 1995, però resident en la población valenciana de L’Alcúdia des dels 5 anys. El component del Playas de Castellón considera que ser coetani i haver coincidit en el temps amb Jorge Ureña és “una motivació. Sé que és un rival quasi invencible, però en el fons representa un estímul tindre’l enfront i com a referent. D’ell, admire, sobretot, la seua capacitat de treball”, apunta un Trescolí, la millor especialitat del qual son els 400m i els 1.500m. En 2016, s’ha proclamat campió d’Espanya sub 23 d’heptatló en pista coberta i va ser bronze en el Nacional absolut a l’aire lliure.
També a la categoria sub 23 correspon Carlos Sanchez Juan, atleta que, de forma temporal, ha aparcat l’exercici de les proves combinades per culpa d’una tortuosa lesió d’esquena de llarga durada que ha interromput una evolució meteórica: en 2014, va ser campió d’Espanya de decatló en el primer any com a junior. L’esportista d’Onil, de 20 anys, vol recuperar “la meua passió, però de moment, m’he pres un temps fins estar plenament recuperat de les meues dolències, i m’he centrat en proves soltes com la llargada i els 110m tanques”. Més jove encara (de fet, pertany a la divisió junior) es Víctor Pastor (Castelló, 04/01/1997). Després d’un any 2015 per a oblidar per culpa de nombrosos contratemps físics, Víctor ha rellançat la seua trajectòria en la present temporada i s’ha retrobat amb les seues millors prestacions. De fet, va ser campió d’Espanya junior, fita que li va permetre estar present en el Campionat del Mon de la categoria.
Però este particular col.lectiu de súper atletes també té el seu accent femení. El representen dos xiques que xafen fort i apunten lluny. Sobretot, Carmen Ramos Vellón, naixcuda a Castelló fa 18 anys i que ha completat “el millor any de la meua vida esportiva”. En març, va establir el record d’Espanya junior de pentatlón en pista coberta: i en maig, va batre el récord nacional d’heptatlon a l’aire lliure, marca que, a més, li va suposar la mínima per a acudir al Mundial junior d’estiu a Polònia. “Es dir, però gaudixc fent combinades. Patixc un poc més en el salt d’alçada i la javelina”, apunta Carmen Ramos, un any major que Claudia Conte (Benicàssim, 14/11/1999). Si les dos mantenen la progressió que descriuen, en un futur, quan abasten la categoria absoluta, prometen oferir apassionants pulsos. Claudia, excel.lent en altura, més limitada en llançament de pes, va proclamar-se campiona d’Espanya juvenil de proves combinades tant en pista coberta, com a l’aire lliure.