Un dofí i una sirena

Mireia Belmonte, amb 5 ors, va ser la gran estrella del Campionat d’Espanya de natació d’estiu disputat a meitat de juliol en Las Palmas de Gran Canària. A menys de dos setmanes de l’inici dels Jocs de Rio, la nadadora catalana atrau tots els focus de l’esport nacional. És el preu de ser una estrella. És el peatge d’aspirar a, com a mínim, aspirar a repetir les dos històriques medalles de plata aconseguides a Londres 2012. Encara a molta distància del fulgor i la dimensió de la Mireia, dos joves nadadors del Projecte FER construixen el seu il·lusionant futur amb espurnes de qualitat , amb espurnes de talent. Són Héctor Fontabella i Maria Artigas. El dofí i la sirena del FER. Tots dos van completar un exitoos pas per la piscina canària amb una collita lluenta. Una injecció de confiança i seguretat per al futur. Un reconeixement a les seues hores i hores de sacrifici i entrenaments. Una forta espenta per a no defallir en el competitiu univers de la natació.

Tant Héctor, que complirà 18 anys al setembre, com Maria, de 16, venien de disputar el Campionat d’Europa júnior a Hongria. Tots dos van experimentar la duresa i l’exigència de les competicions internacionals. Superades les sèries inicials, les semifinals es van convertir, també per als dos, en obstacles insalvables. Héctor va ocupar la tretzena plaça en els 100m esquena. Maria va acabar dotzena els 200m estils. No obstant això, tots dos van extraure conclusions positives de l’experiència continental. “El meu balanç és molt satisfactori. Classificar-me per a semifinals era l’objectiu; a més, vaig aconseguir marca personal. El que passa és que el nivell era altíssim; si els rivals són millors que tu, no hi ha res a objectar”, apunta Hèctor. Maria, però, es mostra més autocrítica. “No vaig quedar del tot descontenta , però esperava classificar-me per a l’alguna final A”, comenta la nadadora valenciana, que defensa els colors del Canoe de Madrid.

NATACIÓN 2

Quasi sense temps per a avaluar les seues actuacions en el certamen continental, els dos nadadors del Projecte FER es capbussaven en la gran cita nacional de l’any: el Campionat d’Espanya d’estiu. I tots dos van ratllar a gran alçada. Sobretot, Hèctor Fontabella, qui el passat 16 de juliol es va convertir en un dels reis del certamen amb el seua imponent or en els 200m esquena. El nadador va saber aprofitar l’absència d’Hugo González, un fenomen de només 17 anys que competirà a Rio, per a triomfar. Dies abans, ja havia estat plata absoluta i or júnior en els 100m esquena. “Ha estat, sense dubte, la millor competició de tota la meua vida. Fins a la data, el meu millor record era el bronze absolut aconseguit en el Campionat d’Espanya de natació d’hivern del passat mes de desembre. Però el que s’ha aconseguit este cap de setmana a Las Palmas supera tot el que havia obtingut fins al moment. Dóna molta energia pensant que l’any que ja pas a categoria absoluta. Si mantinc la meua progressió, em veig capacitat per competir en Mundials i Europeus de caràcter absolut”, afirma Hèctor, que en pocs mesos es traslladarà al Centre d’Alt Rendiment de Sant Cugat, a Barcelona.

Del dofí a la sirena. Maria Artigas, una valenciana de 16 anys que viu, estudia i entrena a Madrid, també acostuma a reunir un bon botí de guardons en tots i cada un dels certàmens domèstics pels quals transita. En 2016, per exemple, hi havia acumulat 1 or i tres plates en el Campionat d’hivern disputat a Terrassa durant el passat mes de febrer. El seu pas pel Nacional de Las Palmas no va ser una excepció. Maria va col·leccionar 4 metalls. Dos ors i dos plates. Tots en categoria júnior. “La meva actuació no ha estat malament del tot. Arribava cansada de l’Europeu i les marques podien haver estat millors ” , apunta Maria. El seu inconformisme és màxim : “Crec que encara puc progressar en molts aspectes tècnics”. Amb tal auto exigència, el creixement esrà assegurat.